Пътните проекти и поддържането на Републиканската пътна мрежа на територията

...
Пътните проекти и поддържането на Републиканската пътна мрежа на територията
Коментари Харесай

Българската браншова камара "Пътища": Правителството няма желание да се разплати с пътностроителните фирми

Пътните планове и поддържането на Републиканската пътна мрежа на територията са сложени пред действителен риск. Те към този момент нямат финансова опция за осъществяване на плановете и са изправени пред наложително прекъсване, сигнализират от Българската браншова камара " Пътища " (ББКП) в своя позиция.

Заради неналичието на индексация на цените на материалите строителните компании избират да платят неустойки за преустановяване на договорите, вместо да рми. Ние ще отговорим по съответен метод.

" По думите му отчета на междуведомствената група, проверяваща договорите на компаниите преди втория транш на разплащането на страната е " безусловно неплатежоспособен ".

Чайков акцентира, че Асен Василев не приказва за фрапантни разлики в единичните цени, а в цената за ремонт на километър път, само че в ремонта на километър път според от положението му " могат да влизат безчет разнообразни по тип и величина действия ".

Единичните цени за тези действия са вследствие на извършени публични поръчки, посочи Стефан Чайков. Според него повече от 60% от тях са минали в това число през правосъден надзор заради обжалвания.

Според него в пространството се хвърлят " голословни изказвания " и по тази причина никой не загатва съответни компании, " с цел да не може някоя компания да предяви правосъден иск за уронване на престижа ".

Работната група в отчета си признава " с червени букви ", че няма компетенциите да се произнесе " дали едно строителство е настоящ ремонт, главен ремонт, реорганизация, ново строителство ", посочи още Чайков.

Той изрази съмнение, че една от аргументите нещата да се показват по този метод, са обществените спорове във властта.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР