Пътнически самолет ТУ-134 повече от 30 години стои приземен до река

...
Пътнически самолет ТУ-134 повече от 30 години стои приземен до река
Коментари Харесай

Реновират приземения ТУ-134 в Силистра

Пътнически аероплан ТУ-134 повече от 30 години стои партерен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил образователна база за децата от Силистра, само че преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват.



Занемарена и самотна, през днешния ден машината е все по този начин край реката, само че е напът да сбъдне фантазията на мнозина от крайдунавския град да влязат в останалия единствен у нас ТУ-134 .

Преди три години регионът към силистренският ТУ-134 бе облагороден и завършен като младежка зона с кътове за отдих, спорт и занимания под името „ Станция Самолета “.



В развой на реализация е концепция, която ще го трансформира още веднъж в привлекателен център както за деца, по този начин и за възрастни. В основата на смяната стои силистренското неправителствено Сдружение „ Дуросторум – Дръстър – Силистра “ .

Съживяването на самолета ще се случи с финансиране от немска организация, споделя Димитър Караджов.

Всяка година тази финансираща стратегия обгръща 10 града и страни в Европа. Проектът за самолета в Силистра е първият за България. Очаква се да приключи през май тази година.



Основната концепция на подобен вид финансиране е оптималното замесване на локалните общности в преобразяването на пространството , разяснява Караджов.

„ Включително една година след реновирането на самолета желаят стратегия за провеждането на разнообразни събития, календар да съставим. “

Експертният екип на плана е излъчен от общинското дружество „ Авиомузей –Бургас “.

„ Те са единствените в България, които имат опит за реновирането на летателни машини . Те ни направиха и образната еднаквост на самото пространство вътре. “ 



Идеята е машината да се употребява от локалната общественост за разнообразни събития – презентации, открити уроци, работилници, курсове, изложения , акцентира Димитър Караджов. От съдружие „ Дуросторум – Дръстър – Силистра “ не крият, че фантазията им е в самолета да има и женитба.

В момента е почнало почистването на вътрешността на самолета. Машината не е била отваряна в последните 20 години .

Вътре са останали училищен чинове, достоверните седалки на самолета, които следва да бъдат демонтирани, като се запазят и реновират 6 от тях.  Ще бъде реновирана и пилотската кабина чрез 3D принтиране .  



Командният център е най-сложната част от реновирането, безапелационен е Караджов.

Идеята е да се пуска жив диалог сред водача и кулата , все едно, че си фактически в самолета и следва да излетява, което е доста забавно. “
Чуйте повече в звуковия файл.  Снимки: Незабравка Кирова, БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР