Пътни строители започват от утре безсрочна стачка заради неизплатени средства.

...
Пътни строители започват от утре безсрочна стачка заради неизплатени средства.
Коментари Харесай

Пътните строители искат да получат неизплатените от държавата пари

Пътни строители стартират от на следващия ден безсрочна стачка поради неизплатени средства. Протести ще има всеки ден пред Народното събрание и към 20 основни пътни прави в цялата страна. Според представители на Браншовата камара " Пътища " страната не е изплатила към 720 млн. лв. за осъществени действия на към 80 компании.

Днес имаше съвещание и на районната комисия в Народното събрание, само че решенията на депутатите най-вероятно няма да отсрочат митингите.

Регионалната парламентарна комисия одобри промени в закона за публичните поръчки, свързани с индексиране на цените в пътното строителство поради инфлацията. За да влязат в действие, обаче, тези промени е належащо те да бъдат признати от Народното събрание на първо и второ четене.

Днес от Браншовата камара пътища обявиха, че настоящето държавното управление е унищожило ремонта и строителството на нови пътища у нас. Неразплащането с пътните компании и нежеланието да се поема отговорност е довело до прекъсване на доста значими инфраструктурни планове. Затова и стартират предварителни протестни дейности.

От своя страна пък Настимир Ананиев, който е ръководител на районната комисия и е народен представител от " Продължаваме промяната " съобщи че страната ще се разплати, само че единствено с изрядните пътни компании, а за останалите предстоят инспекции. Той прикани пътните компании да посочат тъкмо какво се е случило и в предходните години, какво завещание са получили от ГЕРБ, а не да трансферират цялата отговорност на " Продължаваме промяната ".

От Браншовата камара " Пътища " оповестиха, че поради неиздължените от страна на страната средства е блокирана работата по над 270 прави от републиканската пътна мрежа. Но освен дължимите пари са причина за стачните дейности, които стартират от на следващия ден.

Според браншовиците доста е значимо в оставащото му време Народното събрание да анулира и да удължи крайният период 30-ти септември, когато изтичат анексите към договорите с пътностроителните компании.

" Ако това не се промени, от 30 септември България ще се окаже единствената страна в Европейски Съюз, която няма да има поддръжка на пътища. Това ще рефлектира и на зимното поддържане, ще докара и до лихвени неустойки ", сподели Стефан Чайков от Браншова камара " Пътища ".

Според ръководителя на районната парламентарна комисия Настимир Ананиев, към 21 % от пътностроителните компании са изрядни и той държи тези компании да си получат парите. Договорите с останалите обаче би трябвало да бъдат тествани и заплащане не би трябвало да има преди този момент да стане.

" Държавата е пленник на условия и би трябвало да подпише празен чек на цялостен на пътните компании. Аз съм твърдо срещу да се напише подобен празен чек. Но въпреки всичко желая да се откри решение, което да дава гаранция, че ще има поддръжка на пътищата ", сподели Ананиев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР