Пътни строители протестираха в София, както и в други градове

...
Пътни строители протестираха в София, както и в други градове
Коментари Харесай

Пътни строители на протест: Шествие в София, блокади на места в страната

Пътни строители стачкуваха в София, както и в други градове в страната. Стигна се и до блокади на съществени пътни артерии.

Работници на "Автомагистрали - Черно море " в Шумен блокираха придвижването на пътния възел „ Белокопитово “ на автомагистрала „ Хемус “ .

От полицията пренасочват трафика по обходни направления, съобщи Българска телеграфна агенция.

Недоволството на служащите е поради неизплатени от страната 27,6 млн. лв. за осъществен през предходната година от компанията ремонт на сектор от автомагистрала "Тракия ".

Работещите в "Автомагистрали - Черно море " оповестиха преди два дни, че за следващ път излизат на митинг и ще блокират на 20 и 21 април, от 11:30 до 14.00 часа, придвижването на пътния възел на автомагистрала "Хемус " край с. Белокопитово; Ришкия проход - до село Ивански; Айтоския проход - на разклона на село Вресово, както и кръстовище до Велики Преслав.

Представители на пътностроителни компании блокираха придвижването при пътния възел (п. в.) "Абланица ".

В знак на митинг в началото затвориха за минути основния път София-Варна, а по-късно поетапно спираха придвижването и на пътя Ловеч-Троян.

Христо Христов, шеф на "Виастрой " - Ловеч, уточни, че "на процедура са жертва на политически битки ". „ Почти цяла година ще стане, проблемите не се вземат решение, отговорностите на страната към нас станаха големи. Имаше редица обещания, само че не се извършват “, сподели Христов и добави, че това, което последно са им дали обещание, не ги удовлетворява.

„ Какво значи да се заплати половината от дължимото .

Ние имаме изрядни контракти, след социална поръчка, на която са се явили четири компании. Имаме контракт, който ясно дефинира какви са отговорностите и на изпълнителя, и на възложителя. Само съдът може да ги разгласи за оскъдни, само че това не е станало “, съобщи Христов и уточни, че компанията му има да получава от страната към 30 милиона лв. и е пред банкрут.

От протестиращите компании обявиха още, че имат огромни заеми от банки и цялата им техника е заложена. Общо към два часа продължи митингът.

А към 11,30 ч. завърши вторият народен митинг на пътностроителните компании пред Народното събрание в София.

"Вземете единственото вярно решение в поддръжка за пътния отрасъл и на милионите българи, които употребяват републиканската пътна мрежа ", обърна се към депутатите ръководителят на Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища " Стефан Чайков и разгласи завършек на митинга за през днешния ден.

"Искам да предупредя народните представители, че в случай че не вземат вярното решение, ще се върнем повече и по-силни " ,

съобщи Чайков пред протестиращите в дъжда служащи от пътностроителния отрасъл. Пред публицисти Чайков посочи, че в случай че през днешния ден Народното събрание не одобри плана на решение по проблема с разплащането на пътностроителните компании, браншът ще премине от идната седмица към безсрочни протестни дейности. От сряда - палаткови лагери, затваряне на значими кръстовища, добави Чайков.

Въпреки проливния дъжд в София, служащите се събраха в 9.00 ч.

на митинг пред постройката на Народното събрание. Към митинга се причисли и пътностроителна техника, както и коли на автоинструктори, които блокираха придвижването по бул. "Цар Освободител ". По-късно хората се насочиха в протестно шествие към постройката на Министерския съвет, където ръководителят на браншовата камара подсети за персоналното заричане на премиера, че междуведомствената комисия ще приключи в период своята работа и след прекосяване на процедурите през Народното събрание, според днешното проекторешение, което се разисква в Народното събрание, компаниите ще могат да получат и останалата част от парите си.

"След малко ще се върнем назад пред Народно събрание, с цел да продължим да поддържаме народните представители в тяхното предпочитание да обезпечат безвредни условия за пътешестване и се надяваме дейностите на държавната администрация да не доведат до това още веднъж да си приказваме през мегафоните, вместо да водим естествен институционален разговор ", сподели по-рано през днешния ден Чайков по време на митинга пред Министерския съвет.

Пътни строители стачкуваха и на други места в страната.

В 9:00 часа служащи излязоха на кръговото кръстовище край Търговище, с цел да изразят недоволството си от отношението на страната и неглижирането на техния труд. До затваряне на основния път не се стигна, защото протестиращите не желаят да смущават делника на жителите. Това изясни пред кореспондент на Българска телеграфна агенция Радомир Хаджитанев – зам.-директор на „ Пътинженерингстрой - Т " ЕАД – Търговище.

Автомобилите на пътностроителната компания бяха облепени с плакати: „ Не сме политически заложници “, „ Пътищар е горделивост, а не оскърбление “.

„ Близо една година отношението към целия отрасъл е необикновено отрицателно. Прави се внушението, че в нашия отрасъл се случват противозаконни неща. Сякаш ние не сме хора, които правят работа "на ползу роду ", а нарушители “, сподели Хаджитанев.

По неговите думи, възлаганията от предходната година, които са правени, не са заплащани. „ Това са дължими пари за свършена работа, които желаеме да си получим. Разбираме, че има позитивни сигнали от политиците, че се стига до някакво виждане за решение на проблемите в пътния отрасъл. Надяваме се в действителност да е по този начин ", сподели експертът.

Той разяснява, че пътната мрежа е динамичен организъм и, зарязан, в един миг бързо се амортизира по общоприети аргументи.

Специалистът разясни, че всички компании в България, които имат контракти за настоящ ремонт, към края на есента на предходната година са подписали съглашение с АПИ, в което се признават тези суми като изпълнени и дължими. А все още „ Пътинженеринг строй - Т “ ЕАД има да получава към 43 млн. лв.. Засега компанията няма неизплатени заплати към служащи, които са над 650. Ръководството прави всичко допустимо те да не страдат, като се употребяват разнообразни финансови механизми, само че това не може да продължи да се практикува, сподели Хаджитанев.

На територията на област Търговище от предходната година има останали за дотъкмяване два обекта по основния път София – Варна. Единият - от село Камбурово до Търговище, и другият – от село Буховци до село Черенча. Ако не се завършат нещата в цялост, ще бъдат амортизирани доста бързо, предизвести Хаджитанев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР