Пататник със сирене, който по традиция хапваме с усмивкаНеобходими Продукти●

...
Пататник със сирене, който по традиция хапваме с усмивкаНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Традиционен пататник със сирене

Пататник със сирене, който по традиция хапваме с усмивка

Необходими Продукти

● картофи - 900 г (4 приблизително големи)
● лук - 1 глава (средно огромна, 90 г)
● яйца - 2 приблизително огромни
● сирене - 170 г
● джоджен - 1 ч.л. изсъхнал
● сол - тънко смляна морска
● олио
● масло

Начин на подготвяне

Картофите обелих, измих и настъргах на относително едро /на фотографията ще видите равнището на рендето/. Сложих ги в гевгир, вид огромна цедилка. Посолих ги, разбърках и оставих за към 30 минути, с цел да си пуснат течността, като понякога ги притисках леко, с цел да ускоря процеса.

Отцедените картофи сложих в дълбока купа, прибавих джоджена и ги разбърках. Не съм добавяла още сол, защото те поеха, до момента в който се отцеждаха. Прибавих лука, който настъргах на по-ситно ренде /също съм го показала/, яйцата и натрошеното на дребно сирене. Разбърках добре.

Котлона загрях на оптималната степен, след което понижих на 3-та от 6 на моята печка. За приготвянето използвах тиган с керамично незалепващо покритие и размер: дъно 20 см, среда 26 см и диаметър в най-горната част 28 см.

Сложих го на котлона, с цел да се загрее, и прибавих 3 с.л. олио. Когато очевидно и то се загря добре, изсипах цялата примес, оформих краищата и притиснах оптимално. Тъй като нямам похлупак за този тиган, го покрих с парче алуминиево фолио и готвих 25 минути.

В никакъв случай преди 20-тата минута не го докосвайте, побутвайте или пробвайте да повдигнете, тъй като може да се разпадне. Когато краищата започнаха да се запичат, с шпатула леко повдигнах пататника и защото бе стегнат и с вкусен тен изпод, бе време да го обърна.

Върху тигана сложих огромен поднос и с изкусно придвижване го обърнах, като пататникът остана в подноса. В тигана сложих още 3 с.л. олио и деликатно приплъзнах пататника, с цел да се изпече добре и от другата страна.

Отгоре го намазах с 1 с.л. масло, покрих с фолиото и готвих още 20-25 минути. Когато бе подготвен, го трансферирах върху дървен поднос, намазах с още малко масло и разрязах на късчета.

Забележка: Пататникът би трябвало да се хапва топъл. Ако го сервирате повторно, затоплете парченцата в масло на тиган или във фурна.

Най-важното за това обичайно ядене е да се сготвят добре картофите и да не останат сурови. Именно по тази причина от значително значение е да се готви на слаб котлон. При моята печка от 6 степени готвих на 3. Ако вашата е с 4 степени, гответе на 2-ра. По-добре да го препечете, в сравнение с да остане недопечен, по тази причина му дайте време и не бързайте.

Аз употребих одеве купено сирене, което беше солено и по тази причина не прибавих в допълнение сол, с изключение на при отцеждането на картофите. Обикновено го обезсолявам и следователно бих добавила още малко сол в сместа.

Традиционният пататник със сирене е чудноват.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР