Пъстрите растения със сигурност придават колорит на интериора у дома,

...
Пъстрите растения със сигурност придават колорит на интериора у дома,
Коментари Харесай

Прости трикове за удължаване на живота на зюмбюла

Пъстрите растения сигурно придават нюанс на интериора вкъщи, който скоро ще се извърши с прелестен пролетен мирис. Как да накарате зюмбюлите да цъфтят по-дълго? Това не е комплицирано, би трябвало единствено да опитате един елементарен трик.

Зюмбюлите са едни от най-цветните луковични цветя. Това се дължи на обилните им цветове, в това число синьо и алено, и на интензивния им мирис. Съществуват съвсем 100 разновидности на тези цветя.

 зюмбюл

Сортове зюмбюли

Зюмбюлите се разделят на римски, холандски, дребни и многоцветни.
Холандският вид е най-популярен. Той се характеризира с наситени цветове и гъсти съцветия. Растенията цъфтят през март, а процесът продължава към средата на май. Височината им може да доближи до 30 сантиметра.

Кой зюмбюл си заслужава да купите?

 зюмбюл

Струва си да се огледате за образец, който към момента не е изцяло развъртян. По този метод пъпките му последователно ще придобият цвят и ще се отворят.
Стъблото на съцветието сигурно ще има потребност от опора, по тази причина дребна саксия може да се сложи в малко по-голям корпус и по-късно да се посипе с торф или да се покрие с мъх. 

Колко дълго цъфти зюмбюлът?

Зюмбюлът цъфти един път годишно, а продължителността на цъфтежа зависи от температурата в помещението. За растението е по-добре, в случай че вътре е по-хладно.
Ето за какво верандата също би била идеално място за излагането му. Зюмбюлът избира места, където температурата не надвишава 20 градуса.
Ако не разполагате с такива места, можете да поставите зюмбюла до прозореца на балкона или на перваза на прозореца, където няма нагревател. Достатъчната слънчева светлина също ще способства за по-дългия живот на растението.

 зюмбюл

Поливане на зюмбюла

Той би трябвало да е непрекъснато мокър - поливайте растението, до момента в който има зелени листа. Ако допуснете почвата да стане леко суха, растението бързо ще прецъфти.
Затова поливайте цветето постоянно, един път седмично. Правете това по подобен метод, че да не намокрите луковиците и листата му. Те не обичат това, а прекомерната влага ще докара до загниването им.

Втори живот на зюмбюла

Ако саксийният зюмбюл към този момент цъфти, отрежете съцветието, само че оставете листата и стъблото.
Преместете разсада на хладно място и го поливайте понякога. Когато останалите елементи повехнат, ги отстранете и извадете луковицата от земята.
Следваща стъпка: изсушете луковицата. Поставете я в хартиена торбичка и я оставете на мрачно и проветриво място.
Този развой би трябвало да продължи до есента. Засадете луковицата в градината през октомври. Тя би трябвало да бъде в яма, чиято дълбочина ще бъде равна на височината на луковицата, умножена по три.
Ако не разполагате с градина, съхранявайте растението на балкон или на перваза на прозореца извън.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР