Пъстра палитра от реакции привлече вчерашният дебат между кандидат-президентите Румен

...
Пъстра палитра от реакции привлече вчерашният дебат между кандидат-президентите Румен
Коментари Харесай

Политиката се връща на мястото на простотията: реакции след президентския дебат |

Пъстра палитра от реакции притегли вчерашният спор сред кандидат-президентите Румен Радев и проф. Анастас Герджиков преди неделния балотаж.

" Много добре беше, че се случи този спор по този метод - без нервности, пошлости, простотии и персонални нападки.

Политиката се връща на мястото на простотията. Поставен в такава дисциплинираща - политическа - обстановка, даже Герджиков се показа доста над това, което правеше в акцията си. Липсата на вътрешна резистентност обаче си пролича.

Добра вечер за българската народна власт. Оттук нататък - все по този начин.

В тази нова обстановка намесата на Ердоган в изборите наподобява вбесяваща и няма по какъв начин да не потопи Герджиков. И Ердоган/Карадайъ, като Борисов/Нинова не са разбрали, че това време отмина " - написа политологът Евгений Дайнов .

Политологът Ружа Смилова отбелязва:

" Радев, не Герджиков цитира Аристотел... "

" De facto Крим сега е на окупиралата го Русия.

De jure – съгласно интернационалното право – е на Украйна.

Като не посочи за кое от двете “е ” пита - фактическото или легалното - класицистът разреши на водача да си избере правилен отговор ".

" Една от грешките на Герджиков през вчерашния ден бе метода по който нападна Радев за Крим като му даде опция да се покаже в проруската си светлина, до момента в който реди проамериканско държавно управление:) Тази вест е добра за Радев и гласуването в неделя ", написа журналистът  Явор Дачков.

А адв. Николай Хаджигенов  пише многозначително:  " Бивш боен познава детайлно Конституцията. Настоящ професор - не... "

Тв продуцентът Виктор Димчев има друго виждане за същия епизод с Конституцията:  " Диктатор против професор... Не се удивлявам за какво Радев заеква против Герджиков и се оправдава с... Конституцията. В Поморие има забодени стотина съветски флагове. Това значи ли, че и Поморие е съветско, като Крим? "

" Мога да опиша този спор единствено с последните му пет секунди - с ръкостискането сред двамата - разяснява рекламистът Радослав Бимбалов . - Герджиков подаде мощно опъната ръка, с цел да се резервира надалеч, да си завоюва разстояние от съперника. Това е държание на нерешителен, обезпокоен, подвластен човек.

Сбогом, господин ректор. Не желая да Ви виждам повече ".

Бившият кмет на Варна арх. Христо Кирчев  се чуди дали в действителност е имало спор сред двамата:

" Дебат?! Май беше диалог сред две персони с друг нрав. Очаквах повече динамичност, открит спор, само че самия правилник на дебата го направи скучничък. Всъщност беше проява на два разнообразни характера…

Гледам във ФБ телешки екстаз към президента Радев, само че не можа да надскочи казармения нрав. Герджиков със типичната стойка на интелигента, по-лежерен, по-спокоен, с липса на експанзия към съперника.

Доста мощен завършек на представянето му, стана по-уверен и по-атакуващ. Приятно беше ръкостискането в края на дебата.

Разбира се, това е моя избор. Ще гласоподавам за проф. Герджиков!

Ох, с тези думи отново си навлякох офанзивите на “червените ” лелки, ФБ многознайковците, стартира поучаването. Ама нали по тази причина са Социалните мрежи. Место на анонимните… Да поучават, да подлагат на критика. "

Журналистът Еми Барух хвали Румен Радев за това, че е показал за обичан собствен президент Дертлиев:

" Човекът, който загатна огромния Петър Дертлиев!... "

Кристиян Шкварек , представител на европейските консерватори и реформисти:

" Дебатът по Българска национална телевизия. Питат ги за изкуство, какво са гледали. Радев: “Ходих на спектакъл във Варна, доста артисти имаше. "

Мартин Карбовски , публицист:

" Държавата е като аероплан. Затова и всички намеци с кино лентата “Има ли водач в самолета ”.

Каквото и да говорите за Радев, както и да спорите и да обиждате офицерския му чин, би трябвало да признаете - в самолета този път има водач. Не е като Плевнелиев, не е като Цецка Цачева, не като доста други. В една враждебна среда той се оправя обичайно, а биографията му е фантазия за всеки политически кандидат.

Пътникът е мъчно да се разяснява. Шегата, че след този спор на тези президентски избори имаме единствено водач и пасажер не значи единствено, че Герджиков ще загуби тия избори. Той ще загуби доста повече разчитайки на гласовете от ГЕРБ и отричайки, че шкафчетата са негови.

Ще загуби университетския авторитет, лустрото и поста си на ректор. Защото беше използван. Защото това беше случка на отиващия си режим, на един различен човек, който не желае да диша отвън властта. И на човек, който се скри зад тесните плещи на ректора. "

Всеки от претендентите остана в територията, в която се усеща най-сигурен - е преценката на социолога Боряна Димитрова , изразена в коментар пред Българска национална телевизия през днешния ден.

" Позициите бяха изнесени пред аудитория, само че доста от тях можеха да бъдат доразвити. Колкото не вършим диспути, толкоз повече се губи желанието на хората да влизат в елементи, а да гласоподават въз основата на клишета. Важно е, когато приказваме за слаба изборна интензивност и липса на цивилен интерес, би трябвало да знаем, че те се разсънват и с такива форми ", добави тя.

По думите ѝ в дебата сме видели доста ясни разграничения и опълчване от заявените стремежи на Румен Радев и това, което сервира като визия:

" Радев сподели, че в основа на плана на Конституцията са гражданските права. Много значимо гражданско право обаче е правото на хората да бъдат осведомени с изключение на всичко друго. В този смисъл не считам, че е добре този план за конституция да не бъде изнесен обществено в случай, че го има от една година ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР