Пасища и мери се превръщат в терени за фотоволтаични паркове

...
Пасища и мери се превръщат в терени за фотоволтаични паркове
Коментари Харесай

Пасища се превръщат във фотоволтаични паркове. Общини лишават животновъдите в полза на инвеститори

Пасища и мери се трансформират в терени за фотоволтаични паркове - за това предизвестяват от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). За задачата е сезирана Върховната административна прокуратура.

Подобна процедура към този момент има в много общини, сигнали има от цялата страна, изясни пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Животновъди се оплакват, че общините ги " прекарват ", като сменят предназначението на терените, съобщи той в предаването " Преди всички ".

По закон не може да се сменя предназначението на пасища и мери, с изключение на в избрани случаи и при избрани условия, стана ясно от думите му.

Животновъди се привикват, вършат им се срещи с вложители и им се подсказва, че не е добре те да декларират тези пасища, разказа механизма Симеон Караколев.

" Извиква се животновъдът. Обяснява му се, че ще му се даде някой лев, да не декларира това пасбище. Тези пасища остават незаети. Ето ви ги на следващия ден фотоволтаични паркове. Тези животни какво ще пасат, не знам! "

Това е следващата така наречен " опция ", която се употребява от разнообразни предприемачи – изтикват се животновъдите, сигнализира Караколев.

Според него това може да се случи върху всякаква земя, само че се подхваща върху пасищата, защото особено по-малките животновъди нямат глас.

" Някой ще прибере едни пари по веригата. Това е цялата история. "

Някои от регионалните шефове, които не са в синхрон с даден общински кмет, стопират тези решения, " но някъде регионалният шеф пее в един хор с общинския кмет, прекарват решенията и животновъдите остават без пасища ", уточни Караколев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР