Първото заседание на 45-то НС в сградата на Съгласието Преустройството

...
Първото заседание на 45-то НС в сградата на Съгласието Преустройството
Коментари Харесай

Интелектуалци подкрепиха инициативата на „Труд“

Първото съвещание на 45-то Народно събрание в постройката на Съгласието

Преустройството на залата “Света София” е естетически потрес, съобщи проф. Пламен Павлов

Поне клетвата да е в постройката с надписа “Съединението прави силата”

Български интелектуалци поддържаха самодейността съвещанието на новия 45-и парламент да бъде намерено в остарялата постройка на Народното събрание.

В национална акция на в. “Труд” се включиха писателят акад. Антон Дончев, историкът акад. Георги Марков, професорът по интернационално право Нина Дюлгерова и други.

“Нашият апел сега, на който аз станах изразител, е най-малко да бъде намерено съвещанието и клетвата на депутатите да стане там, където є е мястото и в последна сметка да се върне работата на Народното събрание в главната постройка. Мен персонално ме наскърбява, допускам, че и доста хора, това, че знак на Народното събрание към този момент е Партийният дом - едно извънредно пренебрежение към историята”, изясни пред БНР историкът проф. Пламен Павлов. Според него преместването на законодателния орган остава голословно.

“Ние не чухме нито едно свястно пояснение за какво трябваше да се реалокира залата на Народното събрание. Самият ремонт и преустройството на залата “Света София” съгласно мен е естетически потрес.

“Сградата, от която бе изнесен Народното събрание е въплъщение на държавността, тъй като ние сме парламентарна република. Символ на Парламента е постройката в центъра на София, на която стои един прелестен надпис: “Съединението прави силата” “, разяснява проф. Нина Дюлгерова.

“Сградата с надписа “Съединението прави силата” си е направена за парламент, по този начин, както в Германия са Райхстагът и Бундестагът. Добре е депутатите да премислят решението си, тъй като те би трябвало да усещат историческата атмосфера. В Народното събрание са ставали толкоз огромни събития, там са вземани най-важните решения за страната ни”, напомни проф. Георги Марков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР