Първото в света хапче за лечение на следродилна депресия получи

...
Първото в света хапче за лечение на следродилна депресия получи
Коментари Харесай

Пуснаха първото хапче за следродилна депресия

Първото в света хапче за лекуване на следродилна меланхолия получи позволение за излизане на пазара от лекарствената организация на Съединени американски щати в понеделник. Според Федералната организация по медикаментите всяка осма жена в Съединени американски щати страда от положението. В България не е водена статистика за това, само че се счита, че сред 8 и 12% от дамите изпадат сходно положение.

Следродилната меланхолия може стартира в късните месеци на бременността или след раждането и да продължи до няколко месеца. В момента в Съединени американски щати то е водеща причина за майчина смъртност след раждане. Според откривателите следродилната меланхолия се дължи на хормонален спад, който кара младата майка да плаче без причина, изтощена и да се усеща тъжна. След пандемията от Ковид-19 се вижда увеличение на честотата на случаите на следродилна меланхолия.

Препаратът, чието комерсиално име в Съединени американски щати е Zurzuvae, е произходящ на стероидите и действието му прилича това на анксиолитиците и бензодиазепините.

Досега най-тежките случаи на след родилна меланхолия се лекуват с интравенозна инжекция, приложена еднократно в болница под наблюдаване за повече от два дни заради многочислените странични резултати. По-леките случаи получават помощ от акушерките при визитите след изписването от родилния дом, само че при задълбочаването на признаците родилките се насочват към психолог или психиатър.

Новият препарат има по-бързо деяние от обичайните антидепресенати, които имат потребност от струпване от няколко седмици преди да се усети резултатът от тях. Това е изключително значимо, защото следродилната меланхолия нормално се развива 2-3 дни след раждането. Лечението планува банкет на по една таблетка на ден в продължение на 14 дни, като съгласно клиничните изследвания, признаците внезапно понижават. Ефектът от препарата се усеща до 45 дни.

Като странични резултати препаратът провокира унесеност и по тази причина не се предлага при шофиране и боравене с машини. Друг проблем е че дребни количества от него се намират в кърмата, като към момента не е открито дали това е безвредно за бебето, ето за какво майката ще би трябвало да избира дали да лекува депресията си или да спре краткотрайно да кърми бебето си.

Засега медикаментът няма да се продава в Европа. Европейската лекарствена организация ЕМА към момента не почнала прегледа му за успеваемост и сигурност, който е наложителен преди лицензирането за продажба и нормално лишава няколко месеца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР