Първото кацане на космически кораб на НАСА с екипаж на

...
Първото кацане на космически кораб на НАСА с екипаж на
Коментари Харесай

Откриха лунния модул на Аполо 10, изстрелян в космоса преди 50 години

Първото кацане на галактически транспортен съд на НАСА с екипаж на повърхността на Луната през юли 1969 година беше предшествано от доста подготвителни задачи. Последната подготвителна задача, преди Аполо 11 да отлети към Луната, беше Аполо 10, задача която включваше всичко което Аполо 11 трябваше да направи, без самото кацане.

Астронавтите Томас Стафорд и Юджийн Чернан летяха с лунния модул, наименуван от галактическата организация „ Снупи “, като стигнаха единствено на към 14 км от повърхността на Луната, след което, като извършиха задачата си, изоставиха модула и го изстреляха в космоса.

Никога в НАСА не са възнамерявали да върнат „ Снупи “ на Земята. Модулът бе изпратен в орбита към Слънцето, а от НАСА не наблюдаваха траекторията му.

Усилията за разкриване на местоположението на „ Снупи “ стартират през 2011 година, като група дилетанти от Англия, ръководени от Ник Хаудс, в този момент настояват, че са „ 98 % уверени “, че са разкрили къде се е озовал модулът. Ник Хаудс, помощник на Кралското астрономическо общество споделя, че е сигурен, че са намерили тъкмо модулът „ Снупи “.

Това е станало откакто астрономите са анализирали доста терабайти от радарни данни, до момента в който намерят това, което съгласно тях е „ Снупи “.

„ Ние сме 98% уверени, че сме го намерили. Докато някой не излезе в космоса и не го види, не можем да сме 100% сигурни. Докато някой не стигне доста покрай него и не получи обстоен профил на радара, не можем да бъдем сигурни, “ Хаудс също спекулира, че в случай че потвърдят местоположението на „ Снупи “, някой като Елън Мъск може да го върне на Земята, да го възвърне и да го резервира като основен културен артефакт.

Аполо 10 беше четвъртата задача с екипаж от програмата на НАСА „ Аполо “ и включваше полет на лунния модул до към 14 км от повърхността на Луната – всичко до последната стъпка преди кацане.

Трябва да се означи, че резервоарите за гориво, употребявани в тази задача, не са имали задоволително гориво, с цел да се върнат от повърхността на Луната, едно предумишлено ограничаване, наложено при положение, че астронавтите, подхванали тестовия пробег с Аполо 10, се изкушат да станат първите хора, които кацат на лунната повърхнина, преди Нийл Армстронг и Бъз Олдрин да създадат това с Аполло 11.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР