Първото голямо събитие за 2015 година отмина! Автоматичната междупланетна станция

...
Първото голямо събитие за 2015 година отмина! Автоматичната междупланетна станция
Коментари Харесай

Какво очакваме от предстоящото посещение на Плутон?

Първото огромно събитие за 2015 година отмина! Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Доун ” влезе в орбита към планетата-джудже Церера. Сега насочваме вниманието си главно към автоматизираната междупланетна станция “Ню Хърайзънс ”, която приближава Плутон и ще го посети през месец юли!

Както писах в края на януари, екипът ни даде обещание, че фотосите от камерата с висока разграничителна дарба LORRI ще се разгласяват съвсем в действително време, незабавно след приемането им на Земята. Струва ми се обаче, че това заричане генерира прекомерно високи упования. Трябва да бъдем правилни. Когато през февруари и март тази година “Доун ” наближаваше Церера, всяка седмица имахме фотоси. И всяка седмица ги разгласих на уеб страницата. Виждахме по какъв начин Церера става все по-голяма и по-голяма.

Разликата сред задачите обаче е доста основна. Със своето йонно напредване “Доун ” се сближаваше доста гладко с Церера. При “Ню Хърайзънс ” е назад. Той е най-бързият галактически уред, напуснал Земята – още с изстрелването си е надминал пределната скорост за овакантяване на Слънчевата система от 16.5 km/s. Това е неотложно, защото Церера е близо, само че Плутон е извънредно надалеч – 30 пъти по-далече, в сравнение с е дистанцията сред Земята и Слънцето! При тази огромна скорост “Ню Хърайзънс ” няма да влезе в орбита към Плутон (за разлика от “Доун ”, който влезе в орбита към Церера). Цялата просвета ще би трябвало да бъде свършена при облитането.

Освен това “Ню Хърайзънс ” е първата задача в историята на човечеството, която ще учи планета, намираща се оттатък орбитата на Нептун. Радиокомуникацията сред Плутон и Земята е извънредно предизвикателство. Сигналът, който идва, е доста слаб. Той може да бъде получен единствено от най-големите, 70-метрови чинии на системата Deep Space Network.

Но и по този начин “Ню Хърайзънс ” може да предава най-вече 1 килобит за секунда (както ни припомня, при галактическите апарати най-често връзката се мери в битове, а не в байтове). 1 килобит е равностоен единствено на 125 байта. Значи скоростта на предаването на данните от Плутон към Земята е най-много 125 b/s.

Няма потребност да разяснявам какво значи това, само че ще го направя. Представете си, че сте си изхабили високоскоростния предел на мобилния интернет или пък сте на село, няма положително покритие. Още по-зле е.

Снимките от камерата LORRI биха могли да бъдат сбити до 2.5 мегабита. Накратко – за свалянето на една фотография от Плутон на Земята са нужни 42 минути. Нека не забравяме още няколко фактора: “Ню Хърайзънс ” няма да предава единствено красиви фотоси, само че и данни от другите научни принадлежности. Освен това “Ню Хърайзънс ” може или да предава, или да прави просвета, само че не и двете по едно и също време.

Тъй че, в действителност, какво да чакаме?

Емили Лакдауола описа в различен пост, че има особено създаден график, предвид на гореописаното. До 12-ти юли “Ню Хърайзънс ” ще прави постоянно фотоси на планетата-джудже, и както ни е дадено, фотосите от камерата LORRI ще бъдат оповестени незабавно щом дойдат. Тези фотоси ще бъдат доста значими, защото биха могли да се употребяват за навигационни цели и възможни корекции на курса, в случай че такива са нужни. Снимките, получени от месец май нататък ще са по-добри от тези на телескопа “Хъбъл ” и всяка една от тях ще разкрива нови секрети на планетата-джудже Плутон..

На 12 и 13 юли “Ню Хърайзънс ” ще изпрати към Земята оптимално количество данни от всички принадлежности, получени до този миг – така наречен “данни при положение на щета ”. Това е презастраховка! Посещението на Плутон е планувано на 14 юли, само че ние знаем, че постоянно може да възникне нещо неприятно. До сегашния миг, да вземем за пример, знаем, че с изключение на Харон, към Плутон обикалят още няколко дребни луни. Ами в случай че тези дребни луни са повече? Ами в случай че има някакъв неочакван прахов облак в покрайнините на Плутон? Или в случай че има някакви други обекти, останали незабелязани до този миг? Съществува действителен късмет “Ню Хърайзънс ” да не успее да премине гладко до Плутон и да се сблъска с някой неоткрит обект! Затова, с цел да се избави науката, на 12 и 13 юли ще бъдат изпратени най-основните данни от всички принадлежности, получени до 12-ти юли, в случай че инцидентно се случи най-лошото и на 14 юли “Ню Хърайзънс ” не успее да мине край Плутон.

На 14 юли ще чакаме със свито сърце първия сигнал на “Ню Хърайзънс ” след облитането на Плутон! Ако той е получен, всичко ще е минало сполучливо. След това, на 15 и 16 юли “Ню Хърайзънс ” ще изпрати към Земята най-основните данни. На 17 и 18 юли ще има втора порция данни. При изпращането на тези първоначални данни ще получим първите фотоси с висока резолюция от Плутон! Ура!!!

В рамките на тези два месеца без фотоси “Ню Хърайзънс ” ще изпраща други значими данни – от инструментите SWAP и PEPSSI, които ще учат обикновените частици в региона на Плутон.

След 14-ти септември ще стартира свалянето на данни, включително фотоси в компресиран тип вид “lossy ” – развой, който би трябвало да завърши до 16 ноември – при този вид компресиране се позволява частична загуба на данни и се употребяват неточни доближения при разархивирането на архивите. При този вид компресия данните се компресират до относително по-малък размер, само че са вероятни някои загуби. Същинското изпращане на данните в вид “lossless compression ” – този вид компресия разрешава съвършено реконструиране на данните и няма неточни доближения – стартира след 16-ти ноември. Този развой, свалянето на всички научни данни в цялост, ще отнеме цяла година!

Виждате, че нещата не са толкоз елементарни. За всеки случай едно е несъмнено – задача “Ню Хърайзънс ” ще ни развлича в продължение на много дълго време.

Очакваме идните събития с неспокойствие!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР