Първото дете, на което беше направена костно-мозъчна трансплантация след подновяването

...
Първото дете, на което беше направена костно-мозъчна трансплантация след подновяването
Коментари Харесай

Изписаха детето с костно-мозъчна трансплантация от ИСУЛ, даден е ход на процедура при 5-годишно момче

Първото дете, на което беше направена костно-мозъчна трансплантация след подновяването на тази активност в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, през днешния ден беше изписано.


Става въпрос за 5-годишното момиченце с Невробластом, на което беше направена автоложна трансплантация, при която са употребявани лични кафези на детето, които са обработени по избран метод.

От лечебното заведение оповестяват, че към този момент е даден ход и на втора, автоложна трансплантация – този път при момченце на 5 годинки, със същото заболяване.

Малкият пациент е минал през първия стадий, при който се събират лични кафези, които са прародители на всички кръвни и имунни кафези. Те се събират посредством специфична инсталация от кръвта на пациента, откакто преди този момент е направена стимулация на костния мозък с растежни фактори, което води до „ излизането им “ в кръвта. Кога ще се реализира преливането им назад в тялото на рецепиента обаче към момента не може да се каже, защото предстоят редица проучвания, които ще оказват помощ да бъде определен най-подходящият миг.

Въпреки че е изписано от болничното заведение, лекуването на трансплантираното момиченце продължава, само че при домашни условия. То ще бъде под непрекъснатото наблюдаване на лекуващите лекари най-малко още няколко месеца. Засега детето се усеща добре, споделят от ИСУЛ.


„ Надявам се при започване на есента да можем да създадем и първата алогенна трансплантация след спирането “, оптимист е началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ доцент доктор Боряна Аврамова.

В България приблизително годишно към 10 – 12 деца се нуждаят от алогении и 15-20 деца от автоложни трансплантации.

Възстановяването на алогенните трансплантации е по-сложно, тъй като изисква намирането на подобаващ донор, обезпечаването на още медицински личен състав и финансово застраховане. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР