Първостепенната задача на новия парламент е държавният бюджет и този

...
Първостепенната задача на новия парламент е държавният бюджет и този
Коментари Харесай

БЛС: Рискуваме много болници да затворят поради невъзможност да плащат сметките си

Първостепенната задача на новия парламент е държавният бюджет и този на НЗОК. Това съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров пред . Той обаче посочи различен проблем, пред който е изправена здравната система и това е кадровата рецесия и неналичието на средства.

“Един от методите за справяне с кадровата рецесия е нарастване на възнаграждението на лекарите ”, зави доктор Маджаров. “Ние предложихме минимално нарастване от 30% още от 1 януари. Успяхме да убедим тогавашния финансов министър Асен Василев за приблизително 25% нарастване ”, уточни още доктор Маджаров.

Той изясни, че с цел да могат лечебните заведения да доближат прага в минималните хонорари, би трябвало да получат средномесечно по 250 млн. лева през увеличените цени и бюджета на НЗОК. “Плановете бяха от 1 май нататък всеки месец в болнична помощ да има закупени от касата услуги за 250 млн. лева ”, уточни ръководителят на БЛС. “Към 30 септември данните демонстрират, че нито един месец от 1 май до момента болничната система не е получила такива средства. 230 млн. лева е междинната приблизителна сума, като 40 млн. има надлимитна за 4 месеца ”, разяснява последните данни Маджаров и уточни, че макар подписания контракт болничната система е работила с към 220 млн. лева на месец. “Това демонстрира, че сме били доста надалеч от това, което сме подписали ”, съобщи още той и разясни, че остатъкът от средствата не е усвоен, а стои в касата.

“Надзорния съвет взе решение да изплати 40 млн. лева надлимитна активност и останалите 90 млн. ги разпредели по бюджетите като се похвали, че е нараснал месечните стойности с 30%. А в действителност нищо не е увеличено ”, сподели още той.

Днес БЛС има среща в Министерство на здравеопазването. Те ще упорстват със задна дата - 1 септември, внезапно да се покачат цените с най-малко 20%.

Маджаров изрази терзание, че има риск лечебни заведения да затворят заради неспособност да заплащат сметките си за ток и парно.

Маджаров настоя, че в случай че след днешната среща в Министерство на здравеопазването няма решение на казуса ще последват митинги. “Не можем да договарям с институция, която не извършва договорите си ”, заключи ръководителят на БЛС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР