Първоначално тестото е било предназначено да предпази месото от открития

...
Първоначално тестото е било предназначено да предпази месото от открития
Коментари Харесай

Тестена кора около месото? Да, ако може

Първоначално тестото е било предопределено да защищити месото от открития огън в пещта. Самото тесто не се е ядяло. То дори не е било и годно за ястие - направено единствено от брашно и вода и изпечено до твърдостта на тухла. Но когато го разсечеш, намираш вътре сочно месо. Месото, сготвено по този метод, резервира аромата и соковете си, има по-добър усет и остава по-сочно, в сравнение с опеченото без никакво покритие.

С времето готвачите схващат, че тестената кора може да се направи по този начин, че и тя да се яде, затова с печеното може да се нахранят повече хора. Не са доста тези, които обичат да ядат и месото, и тестото в по този начин приготвеното ядене.

Естествено, не е наложително за такива предписания да се взима единствено говеждо - агнешки бут в тесто също е забавно предложение изключително в случай че сте поканили повече посетители. Индивидуалните котлети и филета от агнешко, увити в тесто, също са атрактивни и вкусни съществени ястия.

 Месо в тесто

Месото в тесто може да се подготви авансово и да се опече в последната минута (тестото ще защищити месото от изсъхване в хладилника). Малки части месо като да вземем за пример агнешки котлети могат да бъдат увивани в тесто, замразени сурови и по-късно размразени преди опичане. Не е наложително тестото постоянно да бъде маслено. Подходящи са и тестото за баница, тестото с мехлем и многолистното.

Пълнежи

 Бутчета в тесто Снимка: Веселина Константинова

Освен поръсено с малко черен пипер месото може да бъде увито в тестото и в естествен тип, само че с добавки става по-интересно. Някои добавки са в действителност сензационни. Пастет от черен дроб, пържени гъби, едно-две резенчета шунка, пресни зелени подправки и ароматни сосове (влизат в тестото студени и твърди, а излизат горещи и течни) са едни от най-популярните екстри.

Пълнеж Дюксел

 Рибен къс

За този типичен заряд изпържете ситно нарязани гъби в малко масло, до момента в който течността се изпари. Започнете пърженето на мощен огън, след това намалете, с цел да може соковете да се изпарят. Пържете, до момента в който сместа остане суха.

Варианти

 Пай с гъби и бъбреци

Може да добавите счукан чесън, ситно нарязан кромид лук, шунка на кубчета или ситно нарязан магданоз, преди да я опържите. Друга вкусна разновидност на главния заряд е подквасена сметана и смляно семе от кориандър. Те вървят най-добре с ястия от пилешко. Ако желаете да засилите аромата, вземете гъби пумпалки. Пържете ги по същия метод като елементарните.

Пастет от черен дроб

Вземете подготвен или най-добре си направете: запържете 100 г пилешки или пачи черен дроб в краве масло, до момента в който се втвърди. Охладете. Намачкайте с 50 г размекнато краве масло и 1 с.л галета. Подправете.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР