Първоначално секторът се засилва покрай множеството смъртни случай заради пандемията

...
Първоначално секторът се засилва покрай множеството смъртни случай заради пандемията
Коментари Харесай

Пир за врани - в Русия войната доведе до бум в погребалната индустрия

Първоначално секторът се ускорява около множеството смъртни случай поради пандемията от ковид, само че от началото на войната в Украйна насам натоварването на крематориуми и погребални сътрудници в Русия е повишено неимоверно

Руската стопанска система може да страда от глобите на Запада и към този момент да се задъхва на фона на големите разноски за поддържането на " специфичната военна интервенция " в Украйна, само че един отрасъл отбелязва нечуван растеж, като непрекъснато бива затрупван с поръчки - погребалните услуги.

Първоначално секторът се ускорява около множеството смъртни случай поради пандемията от ковид, само че от началото на войната в Украйна насам натоварването на крематориуми и погребални сътрудници в Русия е повишено неимоверно.

Това демонстрира следствие на опозиционния съветски англоезичен уебсайт The Insider. От изданието беседват със притежатели на погребални бюра и крематориуми, които показват, че услугите им са извънредно търсени през последните месеци, а самият отрасъл се пробва да отговори на това търсене и да се приспособява към новата среда.

Цели имоти в гробищата се дефинират като " военни гробища ", а в погребалните бюра оферират за околните на починалите специфични ковчези. Въвеждат се и някои нови военни погребални ритуали, които да подчертаят, че покойникът е умрял на бойното поле.

Ако гледаме формалните данни на съветското министерство на защитата, за целия интервал на войната като убити са регистрирани към 6000 души. Разбира се, тези данни са от септември и съгласно специалистите са мощно занижени.
 Руски бойци в наборните центрове
Според Борис Якушин, траурен сътрудник и притежател на крематориум в третия по величина град в Русия Новосибирск, броят на телата, които идват назад в Русия от Украйна, е почнал да нараства през лятото. По това време труповете са почнали да идват и във все по-лошо положение.

Неговият сътрудник Максим Колесов, който държи траурен дом в Москва, споделя същите усещания за телата, които идват при него за балсамиране и заравяне.

" Отначало идваха най-вече с огнестрелни рани, постоянно от снайпер. След това имаше рани от патрони с огромен диаметър. След това имаше доста рани от миномети. И тогава пристигнаха следствията от ракетните офанзиви. Ударите на HIMARS значат доста дребни шрапнели, които пробиват всичко по пътя си. Оставят те надупчен като гевгир или нещо сходно ", споделя той.

Навремето бойците, убити във военни спорове, постоянно са били погребвани в затворени ковчези. Но през последните години козметичната подготовка на тялото към този момент е станала нещо всекидневно за Русия.

Работата на погребални сътрудници като Колесов е да се опитат да прикрият допустимо най-вече от вредите, само че от време на време те са толкоз тежки, че ръцете или лицето на умрелия биват прикрити. Отвъд това натрошените кости биват възстановявани, а раните се запълват със специфичен восък.

По думите на погребалния сътрудник работата единствено по едно тяло може да отнеме до 12 часа, в случай че става въпрос за някой по-сложен случай. И колкото повече продължава войната, толкоз по-трудно става.

Целта обаче е една - да се даде на покойниците колкото се може повече достолепие в гибелта.

Затова и погребалните церемонии за бойци вървят с спомагателна помпозност и ритуали, като се допуска, че помощите, които страната отпуска за тях ще покрият разноските. Реалността е, че тези пари доста постоянно са задоволителни единствено за най-простите церемонии, само че не и за нещо по-специално. Затова доста от роднините на починалите теглят заеми. Други пък получават безвъзмездна помощ от хора като Колесов.

" Предоставям моята погребална зала в Нова Москва гратис за панихиди. Ние също не вземаме такса за възобновяване на телата. Хората научават за нас от уста на уста, обаждат ни се ", споделя той.

Услугите, които дава погребалният сътрудник, отиват оттатък работата с телата на починалите бойци. Също по този начин се стига до оправянето на административни проблеми, което е незаменима помощ за доста от околните на умрелите, които нямат концепция по какъв начин да се оправят другояче.

И в случай че Колесов залага на подобен вид помощ и поддръжка за околните на починалите, други погребални сътрудници се пробват надали не да вкарат мода при ритуалите за изпращане на убитите на фронта бойци.

Така да вземем за пример в окупирания от Русия украински град Бердянск се е продавал модел ковчег, носещ звънкото име " Защитник " - особено оцветен в камуфлажни цветове, наподобяващи униформите на съветската войска.
 Бойците на " Вагнер " в Украйна
На места има опит да се прокарат венци за покойниците с буквите Z и V, трансформирали се в знак на съветската " профилирана военна интервенция ", само че съгласно погребалните сътрудници няма необикновен интерес към тях, като съгласно тях това евентуално подухва неприятни асоциации на роднините на починалите и те ги заобикалят.

Според наблюденията на погребалния сътрудник Якушин доста повече интерес има към ковчезите със саркофаг, който разрешава единствено част от ковчега да е отворен.

Погребалният сътрудник споделя, че има промени и в метода, по който се организират ритуалите. Така да вземем за пример знамето към този момент не се сгъва на триъгълник, както вършат американците, а на квадрат. Понякога знамето е съветско, а от време на време - това на " Вагнер ", само че разновидността с кръст, мечове и звезда, а не признака им с черепите.

" Интересното за ЧВК " Вагнер " е, че тяхното командване си е сложило за цел да погребе мъртвите с оптимални почести. Те са изпратили свои представители в районите, с цел да се оправят с локалните управляващи и военните, тъй че гробищата да имат доста земя и екип за финален салют. Дори Министерството на защитата не се старае толкоз за своите починали ", разяснява Якушин.

Той отбелязва също по този начин, че от лятото насам на гробищата в доста райони на Русия са били разпознати специфични имоти за военни, като сходни начинания постоянно идват от " Вагнер ".

Може да се каже, че създателят на компанията Евгений Пригожин не пести, когато става въпрос за гробища за неговите наемници.

Поне от 2018 година военните му елементи имат лично гробище за наемници в град Горячий Ключ в Краснодарски край. Мястото има личен параклис, два паметника на наемници и място, където да бъдат полагани телата на бойците.

Според следствие на локалното радио 93.RU точно последният детайл към този момент не стига - от началото на военния спор гробовете там са се нараснали над 7 пъти, а трупове не престават да идват.

През декември Пригожин удостовери, че бойците на " Вагнер " към този момент биват погребвани в гробище в Бакинская, на 18 километра от Горячи Ключ, откакто мястото в другото гробище е било изчерпано.

Междувременно пораства ползата и към крематориумите, като работещите в сферата оповестяват за огромно търсене както от клиенти, по този начин и от хора, които желаят да стартират бизнес в региона.

В град Ростов на Дон покрай украинската граница се строи особено нов крематориум, като повода за това е, че в огромната си част телата на починалите руснаци в Украйна се изпращат точно там като разпределителен център. Много от телата на бойците обаче остават непотърсени и концепцията е крематориума да помогне за решаването на този проблем.

В момента в Русия работят 33 крематориума, само че съгласно притежателя на един от тях Дмитрий Евсиков, това е извънредно незадоволително, с цел да се отговори на възходящото търсене. След като Европа наложи солидни наказания върху Русия поради войната, в това число и върху крематориумите, в този момент от бизнеса се обръщат към Китай, с цел да доставят нови пещи и аварийни елементи.

Погребалните организации се тормозят, че занапред ще се ускорява натиска - освен откъм продължаващия поток от жертви на войната.

В последна сметка по традиция надгробен камък се слага на гроб година след гибелта. Така че към лятото на 2023 година в Русия се чака повишение на търсенето на гранит за военни погребения.

източник: webcafe.bg
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР