Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов,

...
Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов,
Коментари Харесай

Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове

Рано сутринта Русия стартира въздушна офанзива против Киев и Лвов, чуват се гърмежи

Украинските сили нападнаха късно нощес нефтена база в покрайнините на следения от Русия град Луганск в Източна Украйна и провокираха огромен пожар, в който бяха ранени петима души, сподели водачът на района, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

„ Късно през нощта врагът нанесе удар върху мирния град Луганск, обстрелвайки склад в покрайнините на града ", написа в „ Телеграм “ Леонид Пасечник, началник на така наречен Луганска национална република.

По-късно Пасечник заяви, че са били петима чиновници на обекта са откарани в болница. Всички екипи на локалното поделение на съветското министерство на изключителните обстановки са били изпратени да потушат пожара и да не позволен да се популяризира в околните здания.

 

Пасечник допусна, без да даде никакви доказателства, че ударът е бил осъществен от доставена от Съединени американски щати далекобойна ракета ATACM.

„ Усилията за оказване на здравна помощ на потърпевшите са комплициран от огромния пожар “, написа Пасечник.

Официално украинско изказване за случая няма.

 

На видео, оповестено на уеб сайтове на съветски и украински военни блогъри, се вижда огромен пожар, пламнал на известно разстояние от жилищни здания.

Украински военни блогери оповестиха за удара, като един допусна, че е осъществен с ракета.

Бойци сепаратисти, подкрепяни и финансирани от Русия, през 2014 г откриха надзор над огромни елементи от Луганска и Донецка област в Източна Украйна, откакто Москва анексира полуостров Крим.

 

Пасечник стана началник на сепаратисткия регион преди Москва да стартира пълномащабно навлизане в Украйна през февруари 2022 година Русия анексира и двете области – както и Запорожка и Херсонска област – през септември 2022 година, макар че няма цялостен надзор над никоя от тях

Междувременно ръководителят на придвижване " Ние сме с Русия " Владимир Рогов разяснява в своя телеграм канал, че ракетите, които Въоръжените сили на Украйна са употребявали за удара по Луганск са ATACMS.

 

Рано тази заран пък Юрий Подоляка разкри, че съветската войска е дала отговор на ракетния удар с поразяване на няколко украински ТЕЦ-а, като за офанзивата са употребявани дронове „ Геран “-и и ракети Искандер, както и Х-101. Поразени са Топлоелектрическа централа Бурщин (Ивано-Франковска област) и подстанцията към нея, обвързвана с електропроводите от Европа, Добротворската Топлоелектрическа централа (Лвовска област), Ладижинската Топлоелектрическа централа (Виницка област) и Среднепровската Топлоелектрическа централа (Днепропетровска област), написа роденият в украинския град Суми боен анализатор, само че прецизира, че за последните две изброените два обекта не е доказано, че са извадени от строя. 

Нанесени са вреди и на инфраструктурата в региона на главните подземни газови складове в региона на град Стрий.

Руските Х-101, „ Искандер “-и и „ Геран “-и удариха Киев, Кировоградска, Днепропетровска, Запорожка, Винишка, Лвовска и Ивано-Франковска области. Изглежда, че главните цели тук са били енергийната инфраструктура и военните уреди, прецизира Подоляка. 

Роденият в Харков боен анализатор Михаил Онуфриенко пък написа, че след удари с „ Кинжал “, няколко ТЕЦ-а и газови терминали горят доста блестящо.

Русия стартира въздушна офанзива против Киев и западния украински град Лвов, заяви тази заран украинската войска, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Системите за противовъздушна защита са включени за отбиване на офанзивата.

В своя репортаж от фронтовата линия Подоляка пък тази заран разкри, че съветските пехотинци, подкрепяни от артилерия и авиация, са възобновили настъплението си на запад от Очеретино, като по този метод не престават с офанзивите по фланговете да вбиват чеп сред украинските бранители на Сокол и Новоалександровка. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР