Първо се появиха драматичните кадри на километричната колона от руски

...
Първо се появиха драматичните кадри на километричната колона от руски
Коментари Харесай

Руските загуби на военна техника са толкова големи, че експертите са изумени

Първо се появиха трагичните фрагменти на километричната колона от съветски военни транспортни средства, движещи се към Киев. След това се появиха и трагичните облици на същите тези военни транспортни средства, горящи, унищожени, изоставени и разпръснати.

Това беше един от многото епизоди от нашествието на Русия в Украйна, в които целият свят съумя да наблюдава в елементи борба, която другояче би била обгърната в мъглата на войната.

Изминал е единствено месец, само че войната на Русия против нейната съседка към този момент може да се подреди измежду най-фотографираните и документирани спорове в най-новата история. Украински цивилни, военни и публицисти от фронтовата линия способстваха за всеобща образна информация в действително време, като споделяха изображения и видеа в обществените медии.

Всеки ден в Twitter, TikTok, Instagram и Telegram се появяват десетки изображения на горящи танкове, изоставени камиони и свалени хеликоптери в Украйна. През първите три седмици от спора, когато съветските сили изглеждаха затрупани с проблеми с логистиката и горивото, видеоклипове на украински фермери, които теглят изоставени съветски военни транспортни средства, се показваха съвсем всеки ден. Те станаха толкоз доста, че се трансфораха в мемета.

Това количество на информация разреши на специалисти и доброволци по разузнаване с отворен код да получат визия за тази война, която в предишното може би щеше да е налична единствено за държавните разследващи организации. Те съумяха усърдно да документират хиляди изображения и видеоклипове на унищожена и изоставена техника, с цел да опишат една от най-важните истории на тази война до момента: унищожаването на съветската военна техника в огромен мащаб и прекъсването на военна суперсила.

Само от данни с отворен код – а точно изображения и видеоклипове, споделени онлайн – един екип от експерти за следене на оръжия е документирал общо 2055 съветски военни транспортни средства, унищожени, изоставени или хванати от украинските сили. Сред този брой са 331 танка, 235 бойни бронирани машини, 313 бойни машини на пехотата и 40 ракетни системи земя-въздух, съгласно блога на Oryx, който се ръководи от военните анализатори Стийн Мицер и Йост Олиманс. Двамата ръководят интервенцията по следене в свободното си време и разгласяват в Twitter своите открития. Всички пари, които вършат посредством своя Patreon, отиват за благотворителни организации, които оказват помощ на цивилни в Украйна.

Техният лист, прибавят те в увод, "включва единствено унищожени транспортни средства и съоръжение, за които има налични фотоси или видеографски доказателства. Следователно количеството унищожено съоръжение е доста по-високо от записаното тук. "

Списъкът споделя история. Много преди Пентагонът да популяризира вести за борби и зони за надзор в залата за брифинг, е допустимо да се дефинира резултатът от офанзивите от документираните загуби на съоръжение. Унищожена съветска колона отвън град северно от Киев, където съветските сили се опитваха да пробият, да вземем за пример,показва, че напъните им не вървят прекомерно добре.

През първите две седмици от нашествието размерът на загубите на съветска техника, документирани от оръжейните проследяващи, беше един от първите признаци, че интервенцията не върви добре за съветските военни. Загубите бяха толкоз огромни, че екипът на Oryx беше претрупан.

"Не мога… да продължа ", написаха те в Twitter в отговор на видео, което демонстрира по какъв начин украинските сили залавят 30 съветски транспортни средства покрай Харков. Поддържането на листата изисква съвсем непрекъснато внимание - даже късно през нощта доброволци преглеждат изостанали изображения и видеоклипове, с цел да го поддържат настоящ.

"Трябва да си задоволително вманиачен, с цел да започнеш такова нещо и още по-луд, с цел да продължиш ", споделя Мицър пред The ​​Independent.

Той прибавя, че екипът му следва прецизна методология за инспекция и документиране на видеоклиповете и изображенията, които намира. Първо го съпоставят със съществуващата си база данни, с цел да ревизират дали е нов. Този развой "отнема доста време и ще стане единствено по-тромав, защото броят на загубите в допълнение се усилва ", изяснява той. След това проучват сцената - било то колона от унищожени танкове или изоставена система за противовъздушна защита - с цел да разпознават оборудването и да схванат по какъв начин то е било унищожено.

"Или е погубен, хванат или зарязан. Понякога горивото му е свършило, някои транспортни средства засядат в канавка или попадат в засада на украинските сили ", споделя Мицер. "Обикновено има история, която би трябвало да се опише, изключително когато се комбинира с отчети за геолокация и след деяние. "

Роб Лий, старши помощник в Изследователския институт за външна политика и някогашен морски пехотинец на Съединени американски щати, който също наблюдава тези видеоклипове, сподели, че съветските загуби ни приказват доста за бъдещето на войната.

"В избран миг загубите стават толкоз обилни, че това се отразява на способността им да работят “, сподели той. „ Когато можете да видите, че оборудването на дивизията е изгубено или неведнъж полкове, в един регион, цялата интервенция ще пострада.”

"Тези фрагменти ви споделят, че способността им да вършат избрани неща в бъдеще е много лимитирана, тъй като евентуално нямат задоволително бройки техника ", изяснява той.

Лий, който е специалист по съветските оръжейни системи, записва данните с отворен код от бойното поле и разпознава разваленото или изоставено съоръжение. Той е правил сходна работа по време на войната в Сирия, само че този спор е дал доста по-голямо количество първоначален материал за работа.

"Много огромна част от война в Украйна се води в доста огромни обитаеми места, където хората имат телефони, обществени медии и всичко останало. Ще забележим повече видеоклипове на борби от тези региони, в сравнение с от някъде другаде. Така че в това отношение тази война ненапълно е неповторима “, сподели той.

Общността от разузнавачи с отворен код, която наблюдава загубите на съоръжение, е комбинация от експерти и дилетанти на ненапълно работно време. По формулировка следствието с отворен код може да бъде осъществено от всеки, който има интернет връзка, тъй че границата сред експертите и дилетантите постоянно е размита. Bellingcat, организация за проверяваща публицистика, която е профилирана в разузнаването с отворен код, стартира живота си като медия от един човек, ръководена от създателя Елиът Хигинс, и прераства в интернационален колос.

Друга група, Ukraine Weapons Tracker, сътвори акаунт в Twitter с 372 000 почитатели през месеца от началото на спора. Той се ръководи от екип от двама души, единият от които е офис чиновник в Обединеното кралство денем и който приказва с The Independent при изискване за анонимност.

И те споделят, че мащабът на съветските загуби е най-значимото изобретение в тяхната документи до момента. Но това, което също се откроява, е равнището на подробност за метода, по който се води войната, което този дребен екип е в положение да извлече от облиците, които намира.

През първите две седмици от нашествието огромни съветски конвои бяха унищожени от украински офанзиви с дронове, споделя доброволецът на Ukraine Weapons Tracker. Изображенията на тези изгорени колони демонстрираха, че съветските военни плановици не са били готови за сюжет, в който Русия няма превъзходство във въздуха. Тогава започнаха да се появяват облици на друг тип опустошения.

"Руснаците взеха решение да понижат размера на своите конвои и да им дадат конвой. Но вместо това тези по-малки конвои биват удряни от екипи на специфичните елементи или локални отбранителни сили ", сподели доброволецът от Ukraine Weapons Tracker. "Така че вместо два солидни конвоя да бъдат унищожени, получавате пет или шест по-малки случая дневно ", прибавят те.

И Лий, и хората, които стоят зад Ukraine Weapons Tracker, са управлявали сходни планове в други военни зони – най-вече в Сирия и Ирак. Но мащабът на загубите на съоръжение в Украйна, множеството от които е съветско, е друг от всичко, което са виждали преди.

"В Сирия и Ирак е удивително, в случай че някой залови 10 AK47 от някой различен. Тук даже не бихме си създали труда да наблюдаваме сходно нещо, тъй като мащабът е прекомерно огромен. Вече не гледаме дребни оръжия, а единствено бронирани транспортни средства ", изяснява доброволецът.

Въпреки че тракерите следят оборудването на двете страни, украинските загуби като цяло са по-трудни за наблюдаване, защото е по-малко евентуално украинските цивилни да ги снимат.

Дори и с тази евентуална празнота в информацията, мащабът на съветските загуби, изключително през първите няколко седмици, е "почти неуправляем " за проследяващите, с цел да могат да наблюдават изцяло, споделя Лий. Това се разкрива по доста способи.

"Мисля, че обратно на това, което доста хора чакаха, ние приказваме за спор сред връстници. Поради това мащабът на съветските загуби е просто голям ", на мнение е той. "Не приказваме за битка с бунтовниците. Не приказваме за полицейска интервенция. Не приказваме за специфична интервенция. Говорим за две страни, които не са еднообразно съпоставени, само че не са толкоз надалеч една от друга. "

Всички са съгласни, че това е мрачна работа. Тракерите би трябвало да документират оборудването, само че никой от тях не не помни, че всеки от тези танкове или камиони се ръководи от човек.

"Зад всеки погубен боец, който виждами, едно семейство е раздрано, основава се празнота, която в никакъв случай няма да бъде запълнена ", споделя Мицер. "Кадри на танк, който претърпява пагубна експлозия, наподобява впечатляващо, само че също по този начин води до края на три живота. Войници, които евентуално в никакъв случай не са желали тази война. Войници, които имат семейство и фантазии тъкмо като теб и мен. "/www.dnes.bg

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР