Първо изчезват санитарните маски. След това - дезинфектантите за ръце.

...
Първо изчезват санитарните маски. След това - дезинфектантите за ръце.
Коментари Харесай

Американски психолози обясняват феномена „Юруш на тоалетната хартия“!

Първо изчезват санитарните маски. След това - дезинфектантите за ръце. После паникьосаните от ковид не простят на тоалетната хартия. Защо?

Магазини в Съединени американски щати и Канада започнаха да слагат ограничeния какъв брой пакета тоалетна хартия е разрешено да се закупят от един клиент. Някои магазини в Австралия даже наеха охранители, които да наблюдават продажбата на хигиенични консумативи.

Австралийски вестник стигна до такава степен, че отпечата осем спомагателни страници, като разгласи и предназначението им – „ тоалетна хартия в незабавни обстановки “. Но каква е повода да се купува толкоз доста тоалетна хартия, откакто тя не предлага никаква специфична отбрана против COVID-19, а и не е витално нужна?

Възможен отговор дава Стивън Тейлър - клиничен психолог от Университета на Британска Колумбия и създател на „ Психология на пандемиите “. В книгата си той прави исторически обзор по какъв начин хората са реагирали при пандемии. Прави усещане, че за разлика от случаи по-назад в предишното, през днешния ден всеобщо хората реагират, изпадайки в суматоха.

Причина 1

Хората изпадат в крайности, когато получават не доста разумна информация .

Коронавирусът плаши хората, тъй като е чужд до момента и към него има доста незнайни.

Паниката е обяснима - когато на хората се каже, че идва рисков вирус, само че това, което им се предлага, е нещо обикновено – да си мият ръцете, е обикновено те да се смутят и уплашат. Действието е изцяло непропорционално на опасността! „ Чисто психически е естествено да чакаме, че огромната заплаха изисква и съответни по мярка защитни ограничения “- изяснява Тейлър, представен от Си Ен Ен..

Причина 2

Хората работят под паника, когато липсват ясни инструкции от страна на управляващите.

В няколко страни към този момент вкараха изключително състояние. „ Кадрите с опоскани стелажи и лавици обиколиха международните медии, като по този начин предизвикаха хората от другите страни да стартират да се приготвят. Те чакат, че и при тях ще се случи същото”, изяснява психологът Барух Фишхоф, учител в Института за тактики и политики от университета „ Карнеги Мелън “.

„ Ако обаче публично бе обявено, че управляващите ще обезпечат на популацията всички предмети от първа нужда и че за това към този момент е помислено, то хората нямаше да гадаят ще им би трябвало ли или не в допълнение количество тоалетна хартия. Липсата на гаранции от страна на управляващите, усилва търсенето”, обобщава Фишхоф.

Причина 3

Паническото пазаруване е лавинообразно.

Както към този момент стана дума, международните медии неведнъж посочваха фрагменти с празни лавици и претъпкани колички за извършване на покупки. Зрителите по света виждат паникьосани купувачи и стартират да търсят пояснение за държанието им.

„ Хората са обществени „ животни”. Те освен взаимно се осведомят, само че и предизвикват едни други какви дейности да подхващат. Така, наблюдавайки изпразването на магазините, и вие може да се „ заразите” със страха на изплашените купувачи и да се втурнете да пазарувате, до момента в който към момента има тоалетна хартия. И нещо, за което до през вчерашния ден сте считали, че има риск да намалее, поради което сте тръгнали и да се запасявате, към този момент фактически няма да го има” - продължава Тейлър.

Социалните мрежи са също сериозен състезател на терена „ поддържане на непрекъснат боязън от коронавируса”. Дезинформацията се популяризира с лекост, а платформите, до които всеки има достъп в интернет, са като усилвател на паническите гласове.

Причина 4

Да бъдете авансово готови е естествено предпочитание.

„ Да се запасиш авансово, приказва за практичност”, споделя Франк Фарли, професор в университета „ Темпъл” и някогашен президент на Американската психическа асоциация.

След като Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите, а и други интернационалните здравни организации посъветваха хората в обособени страни да останат по домовете си и да заобикалят обществените контакти, то е естествено да желаете да се подготвите авансово.

„ COVID-19 предизвика логика на психиката на оцеляването - би трябвало да живеем, колкото е допустимо повече в домашни условия, поради това би трябвало да се запасим с най-важните „ домашни потреби”, а те сигурно включват тоалетната хартия”, изяснява Фарли. Освен това, когато тя свърши, с какво да я сменяем? Това че австралийски вестник излезе с осем спомагателни страници - „ тоалетна хартия в изключителни ситуации”,, провокира усмивки, само че надали дава отговор на въпроса.

Така или другояче тоалетната хартия е нещо, което постоянно участва в дома. Освен това е хигиеничен материал с по-дълъг период на валидност. Дали в този момент ще вложите повече средства в това перо или на по-късни стадии, разпределени във времето, в съответната обстановка е обяснимо да се избере първия вид. „ Причината – очаквате, че на по-късен стадий няма да можете да излизате, рискувате да висите по опашки и като цяло да имате компликации с намирането й”, коментира Фишхоф.

Стивън Тейлър напомня, че кардинално Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати доста преди COVID-19 е посъветвало американските жители да имат ресурси от първа нужда – хранителни артикули, тоалетни такъми, хигиенични материали, медикаменти – за интервал от най-малко две седмици. Повечето американци обаче не го вършат. А когато здравните управляващи обществено разгласят, че би било добре да си стоят у дома за по-дълго време, множеството от тях се сещат за заръките на Министерството на вътрешната сигурност и под паника се втурват да „ преизпълняват плана”.

Причина 5

Презапасяването основава чувство, че обстановката е под надзор.

Хората, които се запасяват с хранителни запаси, мислят за себе си и фамилията си, отговаряйки си на въпроса - какво би трябвало да създадем, с цел да се подготвим за спешната обстановка. За тях въобще не е наложително да са здравни служащи, заболели пациенти или даже консуматори, които са забелязали, че тоалетната хартия им е на приключване.

„ Това държание се дължи на всеобщата тревога поради идната непредвидима обстановка. Хората са разтревожени доста преди да са се заразили. Те не мислят за по-голямата картина – какви ще са последствията от презапасяването с многото пакети тоалетна хартия. Постъпват по този начин, тъй като се опасяват. А подготовката и плануваните покупки връщат чувството за надзор над обстановката, в която в началото се усещат изцяло безпомощни.

„ Ако пазаруването на тоалетна хартия ви дава чувството, че сте създали всичко, зависещо от вас, с цел да се чувствате квалифициран за пандемията от COVID-19, то тогава в един миг ще освободите съзнанието си от тревожните мисли и ще започнете да мислите за други неща с изключение на за коронавируса”, изяснява Тейлър. Образно казано – изпълнихте предварителния си проект, справихте се със стрес теста.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР