Първият вторник след първия понеделник на ноември е денят на

...
Първият вторник след първия понеделник на ноември е денят на
Коментари Харесай

Дойде денят, от който Зеленски се боеше. Последствията от изборите в САЩ за Киев

Първият вторник след първия понеделник на ноември е денят на изборите в Съединени американски щати

Заложени са всичките 435 места в Камарата на представителите и мандатите на 1/3 от сенаторите (35 от 100). Републиканците, които бяха откъснати от Белия дом и двете камари на Конгреса през последните две години, имат действителен късмет да получат надзор над Камарата на представителите, а с това и правото да въздействат върху решенията по основни въпроси, в това число помощ за Украйна.

Американците ще решат ориста на помощта за Украйна

Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти, който, в случай че партията завоюва междинните избори, ще стане ръководител на долната камара на Конгреса, заяви Washington Post, е заречен, че републиканците ще се опълчват на увеличеното финансиране за Украйна.

„ Има неща, които (Белият дом. - ред.) не прави на вътрешния пазар. Украйна е значима, само че в това време не може да бъде единственото нещо, което вършат, и не може да бъде картбланш “, сподели тогава той.

Въпреки това, малко след изявлението, както споделиха източници на CNN, политикът, в връзка с републикански конгресмени, е споделил, че думите му са извадени от подтекста - не става въпрос за отвод да поддържа Украйна, той говорел за нуждата от усилване на контрола над разпределение на федерални средства за тази страна. Маккарти акцентира, че при републиканците Конгресът няма да " подпечатва автоматизирано " настояванията за повече помощ за Киев.

Украински чиновници бяха шокирани, когато чуха водача на републиканското малцинство в Камарата на представителите да разгласи допустимо редуциране на помощта, написа английският вестник Financial Times.

Ръководителят на парламентарната секта на Слуга на народа Давид Арахамия сподели пред изданието, че единствено преди няколко седмици американски депутати са уверили украинската делегация, която посети Щатите, в двупартийна поддръжка.

На собствен ред украинският външен министър Дмитрий Кулеба в изявление за Axios сподели, че Киев е смутен от направените изказвания и ги счита за несправедливи. Недоумение от думите на Маккарти изрази и формалният представител на украинското външно министерство Олег Николенко.

И такава суматоха в Киев е разбираема. В края на май 2/3 от бюджета на страната е бил обезпечен от интернационалните безплатни средства и заеми, сподели министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко, а в този момент може би даже повече.

Армията също зависи директно от външния свят - Антон Герашченко, консултант на ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна, призна, че без западна помощ въоръжените сили на Украйна са способни да се бият едвам няколко месеца.

Украйна изцяло скара републиканците

Независимо от резултатите от междинните избори за Конгреса, няма да има цялостен отвод на Вашингтон да помогне на Киев - залозите са прекомерно високи, с цел да се вземе и остави всичко за една нощ. Не всичко обаче е толкоз просто, изключително за самата Америка.

На 31 октомври The Washington Post разгласява публикация за възходящите разделения в Републиканската партия по отношение на по-нататъшната помощ за Украйна. През последната седмица на октомври група републикански депутати се опълчиха на препоръчаната от демократите уговорка за бюджета за защита, която би разрешила на Съединени американски щати да трансферират приходите от иззетата съветска благосъстоятелност като помощ на Киев.

Републиканците упорстват парите да се употребяват за решение на личните им вътрешни проблеми. Освен това в партията има две диаметрално противоположни групи: „ ястреби от остарялата школа “, които се застъпват за опазване и даже разширение на програмата за помощ за Украйна, както и крайнодесни политици, които „ повтарят възхвалата на Тръмп за съветския президент Владимир Путин “ и приканват за преустановяване на помощта за Украйна въобще.

„ В редиците на републиканците се образува рядко разединение, което може да прерасне в по-открита битка, в случай че завоюват болшинство в Конгреса “, предизвестява The Washington Post.

От " Банкова " не трябва да разчитат изцяло и на демократите

Демократите по украинския въпрос също не са толкоз единни, колкото може да наподобява. На 24 октомври група от 30 конгресмени, представляващи прогресивното крило на партията, изпратиха писмо до президента на Съединени американски щати Джо Байдън, призовавайки за директни договаряния с Русия по отношение на обстановката към Украйна, както и „ да се добави военната и икономическа поддръжка, предоставена на Киев от Вашингтон с дейни дипломатически ограничения, удвояване на напъните за основаване на реалистични условия за преустановяване на огъня ".

Писмото, заяви The Washington Post, ускори възходящите опасения в Киев по отношение на запазването на сериозна финансова и военна поддръжка от Вашингтон, изключително в случай че републиканците получат надзор над Конгреса на междинните избори.

Украинският формален представител, чиито думи цитира вестникът, счита това известие за насърчителен сигнал за управлението на Руската федерация.

Но още на идващия ден, 25 октомври, американските законодатели отдръпнаха жалбата си. Лидерът на прогресивните демократи в Камарата на представителите Прамила Джаяпал, един от създателите на писмото, сподели, че известието е написано преди месеци, че обстановката се е трансформирала от този момент, само че сътрудници без надзор от Конгреса са го пуснали в този момент.

Въпреки това изглеждаше, почтено казано, като нищо повече от опит да се оправдае. Експертите не изключват прогресистите да са отстъпили, откакто са били застрашени с пръст от Белия дом - не смейте да водите независима политика.

Така или другояче, в случай че такова писмо се появи, то явно не е безразсъдно, което значи, че към момента има подозрения по отношение на поддръжката на Украйна в редиците на демократите.

И въпреки всичко има въпроси

Седмица преди изборите за Конгрес, колумнистът на Newsweek Алиса Блейкмор акцентира 3 опасения по отношение на помощта на Съединени американски щати за Украйна:

1. Вашингтон непрекъснато възобновява своите обещания за поддръжка за Украйна, до момента в който други страни в този момент преразглеждат финансовите си задължения.

Откакто Байдън пристигна на власт, Киев е получил от Вашингтон 18 милиарда $, отбелязва създателят на публикацията, а от началото на военната специфична интервенция на Руската федерация, както сподели на 12 октомври шефът на Пентагона Лойд Остин, 16,8 милиарда $.

2. Злоупотреба от сегашната администрация на Белия дом с пълномощията да отпуска средства за Украйна: в интервала от август 2021 година до октомври 2022 година Байдън упражни правото да даде средства на Киев без утвърждението на Конгреса 24 пъти (на обща стойност 10,9 милиарда долара), за съпоставяне - през фискалната 2011-2015 година 13 пъти и 11 милиарда $.

Това разрешава на Байдън да отстрани една от инспекциите и балансите, които обезпечават финансова бистрота, акцентира Блейкмор.

3. Украйна има репутацията на корумпирана квазидемокрация. Само 1/3 от предоставената военна помощ стига до задачата, а от 2015 година насам страната следи скок в продажбите на оръжия на черния пазар.

„ Политиците и формалните лица биха желали американската общност да повярва, че поддържа едно обичайно, свободолюбиво държавно управление, само че дестинацията на парите на данъкоплатците, изпращани от страната, е страна, потънала в корупция “, се споделя в публикацията.

По този метод резултатът от междинните избори за Конгрес зависи от това по какъв начин ще живеят Съединени американски щати през идващите 2 години и Украйна - от януари 2023 година, когато определеният състав на американските законодатели встъпи в служба.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР