Първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица

...
Първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица
Коментари Харесай

Сръбският външен министър Ивица Дачич: Албин Курти е най-голямата заплаха за мира в Косово

Първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич (на снимката) сподели през днешния ден в коридорите на Стратегическия конгрес в Блед, че министър-председателят на Косово Албин Курти е най-голямата опасност за мира в Косово, съобщи Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

Коментирайки изказването на Курти, че Прищина работи за деескалация на спора през последните няколко месеца, Дачич уточни, че не знае по какъв начин вършат това, защото ескалацията става все по-голяма.

" Не знам по какъв начин работят, когато ескалацията стават все по-голяма и по-голяма. Досега сме споделили 100 пъти, че най-голямата опасност за мира е Курти ", сподели Дачич. Той акцентира, че са минали 10 години от подписването на Брюкселското съглашение с Катрин Аштън и Хашим Тачи и че в Прищина не са намерили за належащо да приложат нищо от това съглашение във връзка с правата на сръбския народ в Косово като образуването на Съюз на сръбските общини.

" Всичко, което направиха, бе да работят за по-нататъшна ескалация ", съобщи ръководителят  на сръбската дипломация.

Дачич беседва през днешния ден в коридорите на Стратегическия конгрес в Блед със специфичния делегат на премиера на Англия за Западните Балкани Стюарт Пийч за двустранните връзки, съдействието в региона на стопанската система и енергетиката, въпроса за Косово, войната в Украйна, както и други настоящи интернационалните въпроси. Що се отнася до Косово Дачич уточни, че Сърбия цени разбирането на нейната позиция, както и обективната оценка на новосъздадената обстановка, оповестиха от Министерството на външните работи на Сърбия. Той сподели, че едностранните ходове на Прищина попречват по-нататъшния ход на договарянията, само че че Сърбия остава решителна в политиката си за опазване на мира и стабилността в района, макар провокациите. По време на срещата беше деклариран интерес за възстановяване на политическия разговор на най-високо през идния интервал. Събеседниците се съгласиха също по този начин, че има спомагателни благоприятни условия за усилване на съдействието сред Сърбия и Англия.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР