Първият турнир за годината, в който Нургюл ще участва на

...
Първият турнир за годината, в който Нургюл ще участва на
Коментари Харесай

Световната ни шампионка по шахмат за девойки Нургюл Салимова с богата турнирна програма и за 2022 г.  

Първият шампионат за годината, в който Нургюл ще взе участие онлайн,
стартира на 26 март в Словения

На 26 март 2022 година, събота, стартира първото за годината присъединяване в шахматен шампионат от континентално и международно равнище онлайн за младата вяра на българския шахмат – мм Нургюл Салимова.

Тя ще взе участие в Европейския самостоятелен шампионат по шахмат, който ще се организира в гр. Терме Катес, Словения, с 310 участници. Този формат на шампионата излъчва Европейския първенец при мъжете, само че за присъединяване в него се позволяват и най-изявените състезателки от дамите. Шампионатът е квалификационно събитие за Световната купа на Международната федерация по шах (FIDE) 2023 година, като според разпоредбите на FIDE за Световната купа и решението на борда на Европейския шахматен съюз (ECU), едвам 20 играчи ще се класират.

През 2019 година Нургюл покрива условията за купата „ гросмайстор за дами “ с присъединяване си на Европейския самостоятелен шампионат по шахмат, а все още тя е и одобрена от Международната федерация за Международен занаятчия за мъже, което е още по-високо звание. Вече има и една норма за “Гросмайстор “ при мъжете от нужните три.

Европейският самостоятелен шампионат по шахмат е първото от четири интернационалните надпревари единствено до м. юни, в които Нургюл ще взе участие, и споделя „ Вълнувам се от идните шампионати, защото ще се изправя против мощни и известни съперници. Чувствам се готова и уверена. Целта ми е да съм спокойна по време на надпреварата и да съм съсредоточена. Ще дам всичко от себе си “.

Тази година зад безспорния гений на Нургюл заставати HELL ENERGY България, като поддържат финансово пътните й разноски и настаняване за идните участия. Това партньорство е част от корпоративнатастратегия на компанията за поддръжка на изявени гении в области, които са насочени към достижения и предизвикателство към личните благоприятни условия.

„ Ние имаме вяра в надарените хора. Припознахме жаждата си за триумф, целенасоченост и непрекъснато самоусъвършенстване в Нургюл. Тя е горделивост за България, тъй като слага българското знаме в челото на ранглистата на FIDE. Успехът във всяка област е резултат от гений, доста труд и неизменност. Ние имаме вяра в това и го демонстрираме и с самодейностите, които поддържаме. Изключително доста се радваме да виждаме амбициозни и надарени хора като нея. Те могат да създадат света по-добър, тъй като носят неповторимия гений в себе си. Трябва единствено да го отгледат, развият и приложат в позитивната посока. “, сподели Станислав Захариев, кънтри управител на HELL ENERGY за България, Турция, Испания, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

След Европейския самостоятелен шампионат по шахмат в Словения, Нургюл ще взе участие в Мъжки гросмайсторски шампионат в Турция през април, както и в Международния шампионат по типичен шах в Давос, Швейцария, през юни.

За Нургюл Салимова

Рейтинг на Нургюл през годините​​ ​​​​Източник:

Родената на 2 юни 2003 година Нургюл Салимова, все още държи 54-то място в Топ 100 при дамите в шаха и на 7-мо място измежду девойките, международен първенец по шахмат за деца и юноши от 2015 година, а през 2017 година – Шампион на България, като слага връх за най-млад първенец измежду дамите в историята на българския шахмат. Нургюл е едвам втората българка, одобрена от Международната федерация за Международен занаятчия за мъже, след някогашната международна шампионка за дами Антоанета Стефанова, покрила нормата през 1997 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР