Снимки от днешниете избори, които ще повлияят и на вота

...
Снимки от днешниете избори, които ще повлияят и на вота
Коментари Харесай

Арсений и Герасим с най-много гласове - един от двамата ще е новият Сливенски митрополит

Снимки от днешниете избори, които ще повлияят и на вота за нов патриарх,

На първия тур за Арсений в бюлетините бяха регистрирани 26 гласа, като за избор са нужни 22 гласа, оповестява Българска телеграфна агенция.

Изборът стартира при цялостен кворум с 42-ма епархийски гласоподаватели от седемте сливенски духовни околии. Една от бюлетините бе празна, една бюлетина не бе приета за годна.

За Знеполски свещеник Арсений в урната бяха преброени 26 гласа, за Мелнишки свещеник Герасим - 21 гласа, за Браницки свещеник Пахомий - 18 гласа, за Велички свещеник Сионий - 6, за за Главиницки свещеник Макарий - 5 гласа, за Велбъждски свещеник Исаак - 4 гласа.

Снимка: БТА

Мелнишкият свещеник Герасим бе определен с 25 гласа на втория тур за претендент за Сливенски митрополит на епархийския избор и по този начин двамата с Арсений са претендентите, сред които ще избира Светият синод на 26 май.

Изборът през днешния ден се организира при цялостен кворум с 42-ма епархийски гласоподаватели от седемте сливенски духовни околии. При втория тур нямаше невалидни бюлетини. В урната бяха преброени още по пет гласа за Браницки свещеник Пахомий, за Велички свещеник Сионий и за Велбъждски свещеник Исаак, както и два гласа за Главиницки свещеник Макарий.

На 26 май ще се състои каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод . На него от тези двама епископи, посочени от епархийските гласоподаватели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи митрополит Йоаникий, който умря на 9 януари 2024 година

Снимка: БТА

Знеполският свещеник Арсений е роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски " през 2006 година След това е признат в Богословския факултет на Софийския университет " Свети Климент Охридски ". Продължава образованието си в Пловдивския университет " Преп. Паисий Хилендарски " - компетентност " Теология ", който приключва през 2009 година Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир " Св. св. Козма и Дамян ". Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 6 декември 2009 година в катедралния храм " Успение Богородично " в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 година до 2010 година е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 година е шеф на Пловдивската православна телевизия. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за ръководител на митрополитския храм " Св. Марина " в Пловдив. На 2 юли 2014 година по решение на Св. Синод на Българската православна черква е наименуван за Знеполски свещеник, а на 6 юли 2014 година в митрополитския храм " Св. Марина " в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Снимка: БТА

Мелнишкият свещеник Герасим е роден на 2 ноември 1979 година в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во приблизително учебно заведение за непознати езици и мениджмънт " Иван Вазов " в София и Националната академия за театрално и кино изкуство " Кръстьо Сарафов ".

На 9 декември 2009 година е постриган за духовник с името Герасим в Дивотинската Св. Обител " Св. Троица ". Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от Знеполски свещеник Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод е изпратен на специализация в Москва, която приключва сполучливо, като през юни 2017 година пази магистърска теза по " Теология ".

На 17 септември 2014 година е възведен в архимандритско достолепие от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов основен секретар. По решение на Светия Синод от 20 май 2016 година е назначен за ръководител на Църковното настоятелство при ПКСХП " Св. Александър Невски ". По единомислещо решение на Св. Синод от 14 декември 2016 година е хиротонисан за свещеник с купата Мелнишки на 18 декември 2016 година в " Св. Александър Невски ", като продължава своето служение на основен секретар на Светия Синод и ръководител на ЦН при ПКСХП " Св. Александър Невски ".

Снимка: БТА

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР