Първият трансатлантически полет, задвижван само с алтернативни горива, трябва да

...
Първият трансатлантически полет, задвижван само с алтернативни горива, трябва да
Коментари Харесай

Първи трансатлантически полет, използващ 100% екологични горива за излитане

Първият трансатлантически полет, задвижван единствено с различни горива, би трябвало да излети във вторник сутринта. Управляван от Virgin Atlantic, той ще лети от Хийтроу в Лондон до летище JFK в Ню Йорк в 11:30 GMT.

Авиокомпаниите считат, че полетът, който се финансира от държавното управление, демонстрира, че е вероятен по-екологичен метод на хвърчене. Но неналичието на доставки остава предизвикателство, до момента в който други технологии ще са нужни за реализиране на задачите за излъчвания.

Така наречените устойчиви авиационни горива (SAF) могат да бъдат създадени от разнообразни източници, в това число култури, битови боклуци и олио за готвене.
За този полет Boeing 787 ще бъде запълнен с 50 тона SAF. Използват се два типа, като 88% се получават от отпадъчни мазнини, а останалите от отпадъците от производството на царевица в Съединени американски щати.

След тест и разбор полетът беше утвърден от английския регулатор Гражданската авиационна работа по-рано този месец. Редица компании са взели участие в плана, в това число производителят на мотори Rolls-Royce и енергийният колос BP, оповестява BBC.

Авиационната промишленост е изключително сложна за декарбонизация, само че шефовете на самолетните компании гледат на SAF като на най-ефективния разполагаем инструмент, който да помогне за понижаване на чистите излъчвания до нула.
Самолетите към момента отделят въглерод, когато употребяват SAF, само че промишлеността споделя, че „ излъчванията през виталния цикъл “ на тези горива могат да бъдат до 70% по-ниски. SAF към този момент се употребява в дребни количества, разбъркан с обичайното реактивно гориво, само че съставлява по-малко от 0,1% от авиационното гориво, употребявано по света.

В момента коства повече от керосина и се вършат относително дребни количества. Самолетите нормално имат право да употребяват единствено до 50% в примес.
В Обединеното кралство няма специфични търговски фабрики за SAF, макар че задачата на държавното управление е да има пет в развой на създаване до 2025 година, подкрепени от безплатно финансиране. Авиокомпаниите виждат първия полет на дълги дистанции, употребяващ 100% SAF, като значим миг. Но специалистите споделят, че такива горива не са вълшебен патрон.

Д-р Гай Гратън, доцент по авиация и околна среда в университета Кранфийлд, сподели: „ Не можем да произвеждаме по-голямата част от нашите потребности от гориво по този метод, тъй като просто нямаме първични материали. И даже да имате, тези горива не са правилни „ чисти нули “. Той сподели, че възходящото потребление на SAF би трябвало да се третира като „ стъпка към бъдещи, в действителност нулеви технологии “.

„ Това може да са електронни горива [които се създават благодарение на уловен въглероден диоксид или въглероден оксид, дружно с водород], може да е водород, може да са някои технологии, които към момента в действителност имаме единствено на лабораторен стадий. “

Правителството на Обединеното кралство също възнамерява да изисква 10% от авиационното гориво да бъде SAF до 2030 година

Airlines UK, които съставляват превозвачи, регистрирани в Обединеното кралство, споделиха, че би трябвало да имат достъп до задоволително SAF на налична цена, с цел да отговорят на това условие, като колкото е допустимо повече идват от Обединеното кралство.

Неговият началник Тим Алдърслейд сподели: „ Последното нещо, което желаеме, са по-високи разноски за гориво за пасажерите в Обединеното кралство спрямо останалата част от Европа и Съединени американски щати, с по-лоши резултати за резистентност и хиляди нови работни места, изгубени в чужбина. “

Екологичните акции споделят, че единственият метод за бързо понижаване на излъчванията е да летите по-малко. Но министрите на Обединеното кралство и промишлеността настояха, че имат вяра, че „ чиста нула “ до 2050 година е постижима с увеличение на броя на пасажерите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР