Първият светски хор в България обявява отворена покана за членове-хористи.

...
Първият светски хор в България обявява отворена покана за членове-хористи.
Коментари Харесай

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ набира хористи

Първият всемирски хор в България афишира отворена покана за членове-хористи.

Пловдивското певческо сдружение /ППД/ „ Ангел Букорещлиев “ кани фенове, експерти, хора с разнообразни специалности, както и фенове на хубавата музика, без значение на възрастта, за присъединяване в състава на хора. Прослушванията ще се организират всеки понеделник и сряда от 18:00 ч., на адрес ул. „ Ангел Букорещлиев “ № 18.

Дружеството води началото си от далечната 1895 година, когато в къщата на Никола Попов се събират 18 въодушевени фенове на музиката, решили да основат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – преподавател по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно, на 4-ти март 1896 година, се организира учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Член 1 на неговия Устав гласи: „ Певческото сдружение се основава, с цел да развива и популяризира българското и славянско пеене и изобщо художествената музика “. Дружеството е оповестено за внушителен хор на града, а Съюзът на българските композитори става патрон на състава. Основното ядро на хора се причислява към новосъздадената през 1953 година опера, през 1956 – в навечерието на своята 60-годишнина ППД е наградено с медал „ Кирил и Методий “ – І степен за цялостна креативна активност.

Сега диригент на хор „ Ангел Бокурещлиев “ е младият 23-годишен пианист Илиян Тиганев.  Неговият чичо – Иван Пенчев, е бил началник на сдружението през годините след Освобождението, когато хорът е наброявал 125 души.

Илиян Тиганев е с тапия за висше обучение от Пловдивската академия – АМТИИ „ Проф. А. Диамандиев “, приключва с отличие и е награден със стипендия за музикален принос от Национален фонд „ Култура “ към Министерството на образованието. Печелил е голям брой стипендии и състезания с високи оценки у нас и в чужбина. Учил по стратегия Еразъм+ в Италия, където провежда редица соло концерти, а след завръщането си в България прави това и у нас. Създава лична певческа групировка – ПФ „ Слънчеви гласове “, на която е диригент от 4 години.

Неговата цел е да възвърне певческата просвета в Пловдив и повече хора да поддържат връзка на езика на музиката. Според  Илиян това е метод на живот без напрежение и отмалялост. Целта му е да съобщи на хората чудото на прелестните страсти, които носи това изкуство. С предпочитание младият диригент отделя особено време на всички искащи да се включат в това премеждие.

Всеки, който демонстрира интерес, може да попълни онлайн формуляр за кандидатстване на следния линк
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeZQ3NPuBvnHfzehuDX5hV6mvWWufyN_niAHnPnm74XIwpJfQ/viewform?usp=sf_link.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР