Първият стълб на пенсиите зависи от състоянието на икономиката, а

...
Първият стълб на пенсиите зависи от състоянието на икономиката, а
Коментари Харесай

Важно за пенсионерите! Защитени ли са парите от втория пенси...

Първият дирек на пенсиите зависи от положението на стопанската система, а вторият е спомагателното наложително пенсионно осигуряване 

 

" Парите от втория пенсионен дирек са предпазени. Няма да има нито едно лице, което да получи нещо, за което не е внесло ". Това изясни в студиото на Българска национална телевизия Николай Марев от Асоциацията на пенсионните фондове.

 Николай Марев от Асоциацията на пенсионните фондове Снимка: Facebook

Вторият дирек включва наложителното в допълнение пенсионно обезпечаване, което прибавя към пенсията от Държавното публично обезпечаване.

Бившият обществен министър Христина Христова уточни две неща, които са нужни за по-голяма отбрана на парите: първо, законодателството би трябвало да се усъвършенства в тази област, и второ, това е едно в допълнение право. Това са средства на индивида, само че това са и средства, които могат да се унаследяват, уточни Христова пред Българска национална телевизия.

 Бившият обществен министър Христина Христова. Кадър: Българска национална телевизия

" Вторият пенсионен дирек са капиталови схеми ", сподели Христина Христова. " Държавата тук не дотира. Нека вложението на втория дирек да е за по-добро предпазване, с цел да има по-голяма рентабилност ", добави тя.

 
" Капиталовият дирек е основан, с цел да компенсира демографската рецесия. Все по-малко деца се раждат ", акцентира Николай Марев от Асоциацията на пенсионните фондове.

Първият дирек на пенсиите зависи от положението на стопанската система, а вторият е спомагателното наложително пенсионно обезпечаване (ДЗПО). От Национална агенция за приходите показват, че то дава право на:

* втора спомагателна пенсия на всички родени след 31 декември 1959 посредством присъединяване в повсеместен пенсионен фонд;
* и на работещите първа и второкласен труд, без значение от възрастта, пенсия за ранно пенсиониране посредством присъединяване в професионален пенсионен фонд.

Регламентирано е в дял втори на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). Универсалните и професионалните пенсионни фондове се учредяват и ръководят от лицензирани пенсионноосигурителни сдружения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР