Първият планетариум в София отвори врати. Съоръжението, наречено Андромеда“, се

...
Първият планетариум в София отвори врати. Съоръжението, наречено Андромеда“, се
Коментари Харесай

Първият планетариум в София отвори врати

Първият планетариум в София отвори порти. Съоръжението, наречено „ Андромеда “, се намира пред Регионалния център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “ в Южния парк.

Планетариумът е с височина 4,6 м и диаметър на купола 5 м. Капацитетът на визити е до 15 души на всеки час, а работното му време – от 11.00 до 22.00 часа, като последната група влиза в 21.00 часа.

Програмата му включва прожекции на филми от разнообразни области на човешкото познание – космос, физика, биология, а също - история, стопанска система, игри и доста други. Цялото наличие ще е преведено и озвучено на български език. За по-късен стадий се възнамеряват и лекции, мастър класове и специфични събития.

Билети за прожекциите се купуват на касите в центъра. Цените са от 10 до 18 лева, като деца до 7 години влизат гратис, в случай че седят в родител.

Проектът е напълно български. Дело е на пробното конструкторско бюро „ Фотоника “. Сред основателите на планетариума е авиационният инженер Недислав Веселинов. По думите му, са работили с доста порив и голяма обич. Най-младият член на екипа е приключил неотдавна междинното си обучение.

„ Не е по никакъв начин на ниска цена. Трудът ни беше непринуден. Цената му е като на дребен апартамент в София – към 160 000 лв.. Част от тях сме набрали от разнообразни фондации, по-голяма част от сумата – от частни вложители, които чакат да им върнем парите “, описа Веселинов пред БНР.

Над 100 са били донорите по време на акцията за построяването на планетариума. Създателите му обмислят обществена стратегия, която да разреши безвъзмезден достъп за хора от обществено уязвими групи. „ Искаме да създадем и школа по астрономия “, сподели инж. Веселинов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР