Първият пациент, диагностициран с аутизъм в света, почина в средата

...
Първият пациент, диагностициран с аутизъм в света, почина в средата
Коментари Харесай

Първият аутист почина на 89, Доналд Т. бе геният на цифрите

Първият пациент, диагностициран с аутизъм в света, умря в средата на юни на 89-годишна възраст, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира фамилията му.

На американеца Доналд Триплет, разказан в научната литература като " Доналд Т. ", е поставената диагнозата през 1943 година, когато е на 10 години. Според лекарите той страда от нервно-когнитивното разстройство, известно като аутизъм.

Като първи случай, регистриран от медицината, американецът изиграва основна роля за идентифицирането на това заболяване. Заради това той дава голям брой изявленията, воин е в документален филм и книга.

Като дребен Доналд Триплет не дава отговор на молбите на родителите си за помощ, не се интересува от другите деца, само че се оказва кадърен да запаметява доста тъкмо информация и числа.

Притеснените му родители написват писмо от 22 страници до детски психиатър, в което в детайли описват за държанието на сина си. Този документ се трансформира в пример за документиране на признаците на този тип разстройство.

Въпреки диагнозата си, считана тогава за тежко увреждане, Доналд Триплет съумява да продължи образованието си и повече от 60 години работи в банка в дребното градче Форест, Мисисипи.

През 2020 година едно от 36 деца в Съединени американски щати е диагностицирано с аутизъм, сочат данни на американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР