Първият открит небинарен магистрат в Мексико и виден ЛГБТ активист

...
Първият открит небинарен магистрат в Мексико и виден ЛГБТ активист
Коментари Харесай

Откриха мъртъв в дома му мексикански магистрат джендър

Първият открит небинарен магистрат в Мексико и изтъкнат ЛГБТ деятел е открит мъртъв вкъщи си в централния щат Агуаскалиентес.

Хесус Осиел Баена, който употребява местоименията те/тях, беше прочут в Латинска Америка с дейната си активност за отбрана на правата на ЛГБТ общността.

Министърът на сигурността на Мексико Роза Исела Родригес сподели, че управляващите проверяват повода за гибелта. Все още не е известно дали става въпрос за ликвидиране или за случай “, сподели тя по време на постоянната утринна конференция.

Според изказване на прокуратурата на щата Агуаскалиентес

тялото на Баена е открито дружно с това на различен човек, който локалните медии идентифицираха като сътрудник на Баена.

Предварителните констатации демонстрират, че гибелта може да е „ персонален въпрос “, се споделя в изказването.

Властите правят съдебномедицински разбор, за ​​да открият повода за гибелта, оповестиха от службата.

Но правозащитници показаха, че мексиканските управляващи имат история на отменяне на убийствата като закононарушения от пристрастеност и желаеха цялостно следствие дали гибелта на Баена е обвързвана с половата му еднаквост.

Алехандро Брито, шеф на групата за правата на ЛГБТ Letra S, сподели, че видимостта на Баена в обществените медии го е направила цел и прикани управляващите да вземат поради този подтекст в своето следствие.

„ Баена получаваше доста послания с ненавист и даже закани за принуждение и гибел и не можете да пренебрегнете това в тези следствия “, съобщи Брито.

Баена беше измежду най-видимите ЛГБТ фигури в страна, където гей общностите постоянно са обект на принуждение.

Баена влезе в историята през октомври 2022 година, когато постави клетва като магистрат в щатския изборен съд в Агуаскалиентес пред флага на ЛГБТ дъгата, съгласно фотография, която показа в Twitter/X под надпис „ Правя история “.

Баена постоянно публикуваше свои фотоси и видеоклипове с поли, токчета и носеше пъстро ветрило в правосъдните офиси и се застъпваше в платформите на обществените медии със стотици хиляди почитатели.

„ Аз съм небинарен човек, не се интересувам да ме възприемат нито като жена, нито като мъж. Това е еднаквост. Това е мое, за мен и за никой различен “, написа Баена в Twitter/X през юни. „ Приеми го. “

Е, някой явно не го е приел.

Мексико направи обилни стъпки за понижаване на равнищата на принуждение против ЛГБТ през последните десетилетия, съобщи Брито. Неговата група обаче записва забележителен прилив на сходно принуждение през 2019 година, документирайки минимум 117 убити лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора. Много от това бяха

ужасяващи убийства, в това число брутални намушквания и обществени убийства.

Брито се тормози, че гибелта на Баена може да предизвика нови актове на принуждение против гей общността.

„ Ако това е закононарушение, стимулирано от предубеждения,

този тип закононарушения постоянно имат желанието да изпратят известие “,

сподели Брито. „ Съобщението е заплашване, то би трябвало да каже: „ Ето какво може да ви се случи, в случай че извършите самоличността си обществена. “
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР