Първият от четирите турнира за Световната купа по художествена гимнастика

...
Първият от четирите турнира за Световната купа по художествена гимнастика
Коментари Харесай

Художествената ни гимнастика даде заявка за олимпийски прецедент

Първият от четирите шампионата за Световната купа по художествена гимнастика за 2021 година мина в София при голямо предимство на българските грации. След едногодишно спиране нашият тим реализира отлични резултати - общо шест златни, един сребърен и два бронзови медала. 

Боряна Калейн се затвърди като водач на отбора и бе равностойна в многобоя с европейската шампионка Линой Ашрам, въпреки въпреки всичко да остана на 0.200 т. след израелката. Във финалите на обособените уреди обаче сподели предимство над съперничката и взе три трофеи. Катрин Тасева, която страдаше от болки в кръста, както и на европейското в Турция през ноември, пак завърши след представителките на Беларус Алина Харнаско и Анастасия Калос. 

Ансамбълът - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, завоюва всички първи места и доминираше тотално. За съчетанието си с 5 топки девойките на треньорката Весела Димитрова получиха рекордната за художествената гимнастика оценка от 44.150 т., а на три ленти и два чифта бухалки показаха свръхсложна комбинация по музика от балета " Спартак " от Арам Хачатурян.

Успехът е неоспорим, а към него има едно-единствено " само че " - поради отсъствието на преобладаващите в този спорт рускини. След като не изпратиха тим на европейското състезание в Измир, в София руската федерация се " регистрира " единствено с един събирателен отбор на Санкт Петербург, който изобщо не може да е мерило.

Така към този момент над година никой не е виждал в действително съревнование както съчетанията на двете сестри Дина и Арина Аверини (златна и сребърна медалистка от последното състезание на планетата), по този начин и на международните и олимпийски шампионки от ансамбъла на Русия.

А това значи, че същинските проби пред българските грации занапред предстоят. При това тази година те са доста - още три шампионата за Световната купа, европейско състезание във Варна през юни, олимпийски игри в Токио, а през есента и международно - още веднъж в Япония.

Засега първата среща на нашите с рускините се отсрочва, тъй като на втория шампионат за Световната купа - в Ташкент (Узб) в средата на април, българската федерация счита да изпрати други участнички и индивуално, и при ансамблите. Целта е Калейн, Тасева, а и няколко от девойките в ансамбъла да се възстановят от някои леки контузии.

Впрочем, ръководителят на БФХГ Илиана Раева сподели реален взор без значение от триумфа в София. Тя регистрира обстоятелството, че липсваха както рускините, по този начин и мощните ансамбли на Италия, Испания и Украйна. Всъщност от елитните ансамбли в София дойдоха единствено международните вицешампионки от Япония, които останаха едвам трети в многобоя, даже и след отбора на Азербайджан.

" Абсолютен връх в съчетанието с пет топки на ансамбъла 44.150 т. Да забележим единствено какъв брой време ще се задържи този връх, тъй като съм сигурна, че съперниците ще създадат доста сериозен и изчерпателен разбор на съчетанията ни и няма да оставят нещата по този начин. Конкуренцията непрестанно пораства и се развива - сподели Раева. - Но би трябвало да се подчертае доста огромната разлика сред България и Япония (84.350 против 70.650 т.), тъй като на последното международно Япония ни победи в многобоя - те бяха втори, а ние трети. Сега направихме голяма разлика, което приказва за неимоверното израстване на българския отбор. България демонстрира изключителна класа и като физически данни, и като физическа подготовка, и като психическа подготовка. "

А след шампионата в София Раева стартира да мисли и за олимпийски орден в самостоятелния раздел. Макар да не го споделя непосредствено, тя смята, че сестрите Аверини са основни любимци за Токио, а за бронза ще претендират двете българки и Линой Ашрам.

" Има голямо израстване на Боряна Калейн и Катрин Тасева. Боряна показа, че и с неточности е безусловно равностойна на Линой Ашрам - нещо, което предходната година беше доста по-трудно. Сега съчетанията са доста усложнени и която издържи и ги изиграе, тя ще успее да завоюва орден в Токио. Конкуренцията е доста огромна, тук отсъстваха само състезателките на Русия - нашите съществени противници. Но в действителност към този момент България трайно се настанява в призовите места в самостоятелното, което е доста значимо ", разяснява Раева.

И по този начин - основата за олимпийските медали е сложена. Видя се, че в едногодишната коронавирусна пауза националният тим е работил много. Сега остава да се взимат един по един тестванията досега на истината - игрите в Токио. Там засега изглежда несъмнено, че ансамбълът ще завоюва орден, само че към този момент имаме упоритости и за още един - в самостоятелния раздел.

Ако това стане, ще имаме казус - олимпиадата в Япония ще е първата за художествената ни гимнастика с оценки и в двата типа, откогато ансамблите бяха включени в програмата в Атланта `96. А орден за Калейн или Тасева ще е едвам вторият за грациите ни на олимпийски игри от среброто на Адриана Дунавска в Сеул`88.

 

СТАТИСТИКА

Досега на олимпийски игри България е спечелила общо 4 медала в художествената гимнастика, откогато този спорт е включен в програмата (в Лос Анджелис `84 самостоятелния раздел и в Атланта `96 - ансамблите). Дават се оценки единствено в многобоя, а не и на обособените уреди, както е на международни шампионати.

Индивидуално:

Сеул `88 - Адриана Дунавска - сребърен орден

Ансамбли:

Атланта `96 - Ина Делчева, Валентина Кевлиян, Мария Колева, Мая Табакова, Ивелина Талева, Вяра Ваташка - сребърен орден

Атина `04 - Жанета Илиева, Елеонора Кежова, Зорница Маринова, Кристина Рангелова, Галина Танчева, Владислава Танчева - бронзов орден

Рио `16 - Любомира Казанова, Ренета Камберова, Михаела Маевска, Християна Тодорова, Цветелина Найденова - бронзов медал
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР