Първият музей на графитите и уличното изкуство с произведения на

...
Първият музей на графитите и уличното изкуство с произведения на
Коментари Харесай

В Берлин отвори врати първият музей на графитите

Първият музей на графитите и уличното изкуство с творби на над 100 от най-известните актьори - от Банкси и Шепърд Фейри до пионери като Блек льо Рат, споделя " Гардиън ".

Музеят на актуалното градско изкуство Urban Nation се намира в преустроен жилищен блок в центъра на немската столица, а подът е асфалтиран, с цел да основава чувството за улица.

Целта му е да наблюдава историята на изкуството от възникването му в Ню Йорк през 70-те години на предишния век до днешния световен взрив. 66-годишният Льо Рат, който разпространява стенсил техниката, пръскайки плъхове по парижките улици през 80-те години, не счита, че музеифицирането лишава от силата на придвижването, а дори в противен случай.

 Поглед към новия музей
© Associated Press

Поглед към новия музей

" Мисля, че този музей е повратна точка. Нашата цел бе да бъдем приети от институциите. Особено е, тъй като, от една страна, ние се бунтуваме, сътворяваме изкуство тук-там, където е неразрешено, и рискуваме да попаднем в пандиза, само че въпреки това, в случай че приказваш с художниците, те всички желаят да бъдат в музеи, да ги продават в " Кристис ", да бъдат част от света на изкуството ", споделя той пред " Гардиън ".

Според Льо Рат графитите са най-важната глава в историята на изкуството, тъй като " броят на творбите, които се основават всеки ден по света, е великански ".

 Директорката на музея Яша Янг
© Associated Press

Директорката на музея Яша Янг

Откриването бе придружено от първия план на новия музей, в който известни имена на уличното изкуство изрисуваха фасади и разположиха статуи и обекти на уличното изкуство из Берлин.

Германската столица е естествено място за новия музей. Там се намира East Side Gallery, един от най-известните монументи на уличното изкуство - еднокилометров излишък от Берлинската стена, изрисуван през 1990 година от над 100 актьори от целия свят. През идващите години десетки художници се възползваха от големите калкани и запуснати здания на града, с цел да основат някои от най-известните творби на уличното изкуство. Част от тях през днешния ден обаче са застрашени от строителния напредък.

Първата експозиция в постройката на Urban Nation, която е отдадена на историята на графитите, ще стои към 9 месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР