Първият мандат за съставяне на правителство приключи неуспешно. Това беше

...
Първият мандат за съставяне на правителство приключи неуспешно. Това беше
Коментари Харесай

След фалстарт, парламентът одобри оттеглянето на Пламен Николов

Първият мандат за сформиране на държавно управление завърши несполучливо. Това беше решението, което гласоподаваха депутатите в Народното събрание, откакто първичното гласоподаване пропадна поради липса на кворум. Стигна се и до привикване на Председателски съвет, който заседава повече от половин час по проблема.

В последна сметка поименната инспекция за съществуване на кворум в парламента установи 169 национални депутати в зала, с цел да се пристъпи към второто гласоподаване.  " За " плана на решение гласоподаваха 106 народни представители, " срещу " бяха 60, а един  " се въздържа ", с което то бе признато. 

След отдръпването в последния миг на към този момент импортирания за гласоподаване в Народното събрание проектокабинет на Има Такъв Народ и отхвърли на Пламен Николов от номинацията му за министър председател, тази заран Има Такъв Народ сътвориха нов процедурен казус като напуснаха пленарна зала при започване на съвещанието. Според решението на Председателския съвет през вчерашния ден Народното събрание през днешния ден трябваше да гласоподава решение, с което да се завърши с процедурния блокаж по гласоподаване на оттеглено държавно управление и да се пристъпи към идващите стадии от рулетката по връчване на нови мандати.

Има Такъв Народ не влязоха в зала и при прегласуването, направено по искане на ГЕРБ-СДС. Ако няма прегласуване и тази точка не се одобри, страната ще влезе в конституционна рецесия, изясни Тома Биков предлагането за прегласуване. Ние се намираме в неуместна обстановка - тук липсва мандатоносителят, липсва и претендентът за министър председател, който се отхвърля по персонални аргументи. След като тук са се клели Каравелов, Стамболов и други известни имена, стигнахме досега претендент да се отдръпва по персонални аргументи, изясни той.

Нелепо е, че тъкмо председателката на Народно събрание я няма освен това гласоподаване и да води тъкмо това съвещание, съобщи пък Радомир Чолаков от ГЕРБ след гласуването в пояснение за негативен избор.

Не мога да схвана какъв брой време би трябвало да мине и какъв брой пъти сътрудниците от Има Такъв Народ би трябвало да ви кажат, че те не са тук, с цел да вършат държавно управление или с цел да има парламент, а с цел да взривят системата. Колко пъти би трябвало да го кажа и какъв брой пъти ние би трябвало да се създадем, че не сме го чули или разбрали, попита Чолаков.

Тук става дума за това ще има ли парламентаризъм или политическата система ще бъде заличена във типа, в който я познаваме, подлага на критика юристът. И напомни 6-те въпроса от референдума на Слави - мажоритарно гласоподаване, 120 депутати, 1 лев дотация за партиите, гласоподаване единствено по интернет, мажоритарна изборност на полицейските шефове.

Не мога да си показва по-перфидно конструирана бомба, която е заложена под тази постройка. И не знам - не чувате ли по какъв начин тази бомба цъка, обърна се Чолаков към сътрудниците си. " Вие си мислите, че те чегъртат ГЕРБ. Не забелязахте ли, че те започнаха да чегъртат вас - един по един, всички ", попита още той и добави, че е пристигнало време за опомняне и осъзнаване

" Ние казахме, че няма да предлагаме хора. Заявихме, че в случай че нямаме поддръжката на другите две партии, ние няма да предложим кабинет. Не го и предлагаме. Всички са работили дружно. Христо Иванов е някогашен министър на Бойко Борисов. Мая Манолова беше в Българска социалистическа партия. Татяна Дончева да не споделям през какво мина. Всичките са заплетени като свински вътрешности.  Да се оправят ", разяснява през това време заместник-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов в коридорите на Народното събрание.  

По-рано Мая Манолова от " Изправи се БГ! Ние идваме! " предложи пътна карта с 15 точки, които обединенията отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи да подхващат, с цел да българските жители да получат устойчиво държавно управление, с плануван мандат за идващите 6-8 месеца. Тя акцентира, че проблемите пред страната са новата коронавирус вълна, мигрантската вълна, неналичието на средства в опазването на здравето, неактуализираният бюджет, както и неналичието на поддръжка за семействата и бизнеса.

" Предлагаме обществени транспарантни диалози, в които да бъдат обрисувани тези цели, а този кабинет с плануван мандат да стъпи върху сполучливите министри от служебния кабинет. Нека да е ясно - без партийни лица в кабинета, без вмешателство само че политически обединения. Отговорността към хората е да има държавно управление най-малко до идната пролет ", сподели Манолова. 

На въпрос какъв е коментарът му за предлагането на Мая Манолова за пътна карата за реализация на третия мандат. Филип Станев от " ИТН " съобщи: " Продължаваме да се крием зад клишета, зад които се крият нездрави ползи ".

Лидерът на Българска социалистическа партия обаче съобщи, че ще изчакат втория мандат, който доколкото са разбрали от Борисов, той няма да се осъществя. " Естествено ние няма да подкрепим. Възможността е в третия мандат. Това е спешна обстановка, само че се надявам да проявим разсъдък. Избори на прага на зимата с коронавирус рецесия, липса бюджет, икономическа и обществена рецесия, ще е огромно тестване ", сподели ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

От Българска социалистическа партия са подготвени на диалози, в случай че третият мандат не отиде при тях. Нинова обаче прикани да не се гадае къде ще отиде мандатът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР