Първият инсулин е изолиран преди точно сто години и това

...
Първият инсулин е изолиран преди точно сто години и това
Коментари Харесай

100 години, откакто има спасение за диабетиците


Първият инсулин е изолиран преди тъкмо 100 години и това се трансформира в един от най-големите медицински триумфи. Днес учените на всеки две години откриват нови инсулинови препарати и доста улесняват диабетиците.

Инсулинът избавя живота на милиони. Той е изолиран от канадските учени Фредерик Грант Бантинг и Чарлс Бест тъкмо преди 100 години, на 27-и юли 1921-а. Извличат го от панкреаса на куче, а две години по-късно получават за откритието си Нобелова премия.

Днес милиони хора страдат от диабет, само че заболяването към този момент въобще не е толкоз рискова, колкото преди век. " За диабета от вид 1 лекуване не е имало, за доста пациенти той е бил равноценен на смъртна присъда ", изяснява доктор Терезия Сарабхай от Германския център по диабетология в Дюселдорф. Тя напомня, че преди откриването на инсулина пациентите с диабет вид 1 живеели не повече от две години. Трябвало да съблюдават строга диета и постоянно умирали от недохранване. Тогава към този момент се е знаело, че заболяването има нещо общо с панкреаса - само че нищо повече.
Редакцията предлага
Една от най-важните задания на панкреаса е да създава храносмилателни ензими, които се насочват към дванайсетопръстника и там дообработват полусмляната храна. Панкреасът дава отговор обаче и за избрани хормони като инсулин и глюкагон, които контролират кръвната захар. При диабета личното произвеждане на инсулин е нарушено.

При здравите хора инсулинът управлява нивото на кръвната захар, при болните обаче този надзор не действа пълноценно. Поради това нивото на кръвната захар се покачва.

Стремителен прогрес през годините

Първият инсулин, извлечен от медиците и инжектиран на техните пациенти, представлявал гъста кафеникава слуз. Първият човек, избавен посредством инжекции с инсулин, е 13-годишният Ленард Томпсън, който лекарите лекували с новия препарат през 1922-а година.

Те открили, че броени дни след началото на лечението в урината на момчето към този момент нямало захар и ацетон, които са признаци на диабет. Окуражен от този триумф, Сенатът на Университета в Торонто незабавно основал комитет за промишленото произвеждане на инсулин.

Първоначално инсулинът се добивал от панкреаса на говеда и прасета. А първият химически синтезиран инсулин се появява през 1946-а година. Той работи по-бавно, само че по тази причина пък продължително. Поради това учените на първо време би трябвало да уцелят вярната доза. " При този инсулин е обезпечено 24-часово деяние, само че в избран миг пациентът би трябвало да поеме несъмнено количество въглехидрати, с цел да усъвършенства инсулиновото ниво. До 80-те години на предишния век пациентите трябваше доста прецизно да съблюдават тази процедура ", изяснява доктор Сарабхай.

От дебелата спринцовка през датчиците и логаритмите до изкуствения панкреас

През 1982-а година учените съумяват да основат човешки инсулин благодарение на генетично изменени бактерии. Този инсулин е стопроцентов сурогат на човешкия хормон. А от 1996-а година на пазара към този момент има и неестествен инсулин, който работи по-бързо от човешкия. В края на предишното хилядолетие бяха създадени и първите бързодействащи инсулини, и аналози на инсулина. Общото за всички тях е, че би трябвало да се одобряват постоянно и подкожно.

В течение на годините и методите за впръскване на инсулина доста се трансформираха. Дебелата спринцовка със стъклен корпус към този момент от дълго време я няма - инсулинът към този момент може да се приема и като спрей за нос. Появиха се и по този начин наречените спринцовки вид молив: " Те са напълно тънички и дискретни. Стерилни са и без никаква болежка вкарват инсулина под кожата, като действието на препарата може да продължи цели 36 часа ".

Напоследък учените на всеки две години вършат открития, с които облекчават живота на диабетиците

Учените търсят и други пътища, за облекчат още повече живота на диабетиците. Разработено е да вземем за пример устройство, което се носи на ръката и мери нивото на кръвната захар. С помощта на технологията Bluetooth то осведоми пациента за стойностите. Или пък един нов тип инсулин, който след инжектирането стартира да работи едвам тогава, когато организмът се нуждае от него. Диабетолозите чакат, че в бъдеще лечението на диабета от ден на ден ще се обвързва със датчици и логаритми, които ще освободят пациента от безконечната мисъл за заболяването и сами ще поемат процедурите. Тоест - ще има автоматизирано контролиране на кръвната захар и на нужните количества инсулин.

Учените от дълго време работят и над различен лечебен план: основаването на неестествен панкреас, който ще може да помогне на пациентите с диабет вид 1. Този неестествен панкреас съставлява дребна помпичка, която се залепва на коремаа. Тя е обвързвана с дребна здравна игла, която в действителност впръсква инсулина.

Днес диабетиците могат даже да отбележат спортни върхове

Страдащите от диабет в продължение на десетилетия са принудени да се преценяват със своята болест. " Какво да хапвам? Колко да хапвам? ", по този начин разказва всекидневната им алтернатива доктор Сарабхай. Тя споделя, че през днешния ден към този момент има специфични курсове, които дават уточнения на диабетиците по всички тези въпроси и ги учат по какъв начин сами да управляват кръвната си захар.

Благодарение на всички тези нови опциите през днешния ден диабетиците са доста по-независими, в сравнение с преди. Хора с диабет даже съумяха да се доберат до върхови спортни достижения. Въпреки това има специалности, които са същинско табу за диабетиците. Ако страдате от тази болест, няма да можете да пилотирате аероплан или да гасите пожари като професионален огнеборец. Просто тъй като рискът от ненадейно намаляване на кръвната захар, макар всички лекарства, към момента съществува.

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Здравословно ли се храним?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР