>Първият и най-дълголетен български фестивал ще име и своето ранно

...
>Първият и най-дълголетен български фестивал ще име и своето ранно
Коментари Харесай

Варненско лято преговаря със световна звезда за финален концерт

>
Първият и най-дълголетен български фестивал ще име и своето ранно лятно крило – съпътстващата стратегия " Интермецо “, проведена взаимно с Международния сценичен фестивал " Варненско лято “. На 12 юни във Фестивалния и конгресен център ще гостува планът на Лиса Джерард, Петър Дундаков и Мистерията на българските гласове, а на 14 юни също там ще забележим прожекцията на операта " Бохеми “, режисура на Метрополитен опера с присъединяване на Соня Йончева. Всъщност съпътстващата стратегия на ММФ " Варненско лято “ ще стартира още преди " Интермецо “ - на 10 юни ще бъде показана българската премиера на операта  " Улична сцена " от Курт Вайл, план на Американската концертна организация " Варна Интернешънъл ".

Основната стратегия от 24 юни до 5 юли ще включи освен нормалната класическа музика, само че още и джаз, фолклор и музикален спектакъл, с цел да се видят във Варна най-хубавите продукции в народен мащаб. Сред гостите на фестивала свети българската оперна прима Александрина Пендачанска – тя ще е звездата на откриването на 24 юни в концерта на Варненската филхармония с посетител диригент Пиеро Романо от Италия. Сред тях са още Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солисти Теодосий Спасов, дудук и Илиян Илиев, кларинет, оркестър East West със солист именития цигулар Сергей Крилов, както и водещата българска джаз групировка - Биг бендът на БНР, формацията  " Драгостин Фолк Национал " и духов квинтет " Пилекадоне “, варненският оркестър " Симфониета “ с диригент проф. Милко Коларов.

В модула " Академия “ от 6 юли до 12 юли следва едно извънредно по замисъла и мащаба си събитие - емблематичният план на проф. Минчо Минчев " Интегрално осъществяване на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка “. За пръв път в България в три концертни вечери цветът и славата на българското изпълнителско изкуство по света - десетима цигулари и четирима пианисти, ще показват 10-те сонати за пиано и цигулка на Бетовен. Самата Музикална лятна академия ще включи майсторски класове по оперно пеене с именития тенор Емил Иванов, по пиано с проф. Дмитрий Башкиров и по цигулка с проф. Минчо Минчев, с къси курсове по виола и камерна музика и обичайния към този момент конкурс " Фонд цигулките на Минчо Минчев “.

В модула " Лаборатория Варна “ акцентът ще бъде върху варненски създатели в взаимни планове с интернационално одобрени актьори. Струнен квартет " Добри Христов “, Трио " Стефан Цвайг " с пианистката Сибила Константинова са измежду участниците в лабораторията, а огромният концерт ще бъде на Балканския юношески оркестър. Ще чуем и напълно нови имена - предложени от артистичния консултант на фестивала проф. Людмил Ангелов млади пианисти.

Кросовър модулът " На границата с класиката “ от 10 до 12 август ще излезе навън с лятно въодушевление – Летния спектакъл, Английския двор на Археологическия музей и на самия морски бряг – сцена Ментол. Специално ориентирани към феновете на джаза са концертите на Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев джаз квинтет с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев. А от Испания за сцената край брега ще дойде отбор " Патакс “.

От 29 юни до 9 август в модула " Опера, мюзикъл и балет навън “ ще забележим 5 министър председатели, които готви особено за фестивала Варненската опера - мюзикъла " Маската на Зоро “, " Пепеляшка " от Росини, сантименталната опера " Летящият холандец “ от Вагнер, копродукция с Националната опера в Белград, операта " Джоконда “ от Понкиели, копродукция с италианските оперни театри в Модена и Пиаченца, " Тоска “ от Пучини. В балетната стратегия е " Лебедово езеро “ от Чайковски – режисура на Варненската опера с диригент Мартин Георгиев.

Завършващият модул на фестивала " Baroque “ - Ренесансова и Барокова музика, дава обещание през септември срещи с изтъкнати европейски ансамбли за старинна музика, измежду които е елегантният италиански отбор " Кавалиери “, профилиран в проучването на традициите на музикална Венеция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР