Първият и единствения дебат между кандидатите за президент на България

...
Първият и единствения дебат между кандидатите за президент на България
Коментари Харесай

Гледахте на живо в Dir.bg: Първият и единствен кандидат-президентски дебат

Първият и единствения спор сред претендентите за президент на България - Румен Радев и Анастас Герджиков, стартира в 20 часа довечера в ефира на Българска национална телевизия. Водещ на студиото е Аделина Радева .

Последният спор беше още веднъж в ефира на Българска национална телевизия. На 16 ноември 2016 година против Румен Радев се изправи издигнатата от ГЕРБ Цецка Цачева.

Очаквам да обменим отзиви за положението на страната и по какъв начин да върви България оттук насетне, какви са функциите, какви са отговорностите, фукциите на президента, на висшия главнокомандващ Въоръжените сили за справяне с рецесията и за задаване на стратегически хоризонти за развиването на страната.

Това съобщи във входящото си слово президентът и претендент за втори мандат Румен Радев за упованията си за дебата.

" Кандидатирам се за този пост не тъй като нуждая се от пост, аз имам лична кариера, а тъй като виждам страната в рецесии, разединена ", сподели на собствен ред съперникът му Анастас Герджиков и добави: " Смятам, че страната може да се сплоти и дружно да излезем както от рецесията, по този начин и от тежката обстановка, в която се намираме. Мисля, че можем да намерим пътя като чуем двете визии за бъдещето на България.

Той благодари на Румен Радев, че е приел дебата, въпреки и в предпоследния ден от акцията.



" Трябва да имаме постоянно държавно управление ", съобщи Румен Радев по първата тематика от дебата и добави: " Цената, с която може да бъде реализирано, би трябвало да бъде деликатно премерена ". По думите му, този път партиите на смяната имат политическата самодейност, методът е насърчителен - държавно управление, формирано към ясна визия и експертна оценка по какъв начин да се излезе от рецесията.

" Да стартират с общо заседание, общи експертни групи по съществени секторни политики, там да търсят сходството ", сподели Радев, запитан какъв съвет би дал на мандатоносителя, в случай че е президент още веднъж. По думите му, би трябвало да се търси компромисът. " Президентът не е проектант на обединения, той основава условия да протече този спор по най-хубавия метод ", сподели Радев.

" Не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строително, поканих Кирил Петков и Асен Василев да вземат участие в служебния кабинет, те разкриха редица порочни схеми, взеха решение да скочат в партийната политика - това е тяхно право и отговорност ", сподели Румен Радев и съобщи, че в случай че реши да основава партия, ще застане начело.

" Изборният ми резултат зависи от свободната воля на всеки български жител ", сподели още Румен Радев. Той благодари и на всички свободомислещи хора от Движение за права и свободи.

" В Конституцията няма обединител, президентът въплъщава единството на нацията ", сподели Радев в имитация на Герджиков.

" Президентът не е политически безпристрастен, той има право и е задължен да има мнение и политическа оценка и изказвания ", добави Радев.

" Бойко Рашков не ми е шеф щаб, той е назначен за длъжностен министър ", сподели Румен Радев в отговор на коментар на Герджиков, който упрекна вътрешния министър, че управлява акцията на Радев с полицейски акции, в това число и в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

 Стопкадър от БНТ

" Вярвам, че ще има кабинет и от самото начало на акцията повтарях, че най-спешното за България е да има постоянно държавно управление и работещ парламент ", съобщи на собствен ред Анастас Герджиков.

Алгоритъмът, който показаха всички партии досега за това да се сформира държавно управление, е същият, който показах преди месеци, на което някои хора тогава се присмиваха - че можем да се обединим към общите неща и за миг да оставим настрани разликите, разяснява той.

Герджиков разяснява, че не е сигурен, че предходните два опита за сформиране на държавно управление са били изчерпани всички благоприятни условия.

Той изрази вяра вотът на балотажа да бъде в действителност мажоритарен. Вече няма 23 президентски двойки, а единствено двама претенденти, коства ми се, че елементарно могат хората да се ориентират какъв президент търсят, добави той.

Попитан дали се припознава в профила на претендента за президент, подсилен от Движение за права и свободи, Анастас Герджиков сподели, че е чул, че би трябвало да бъде обединител на нацията, да бъде стожер на Конституцията, да бъде лице на държавността, да бъде лице на страната пред света.

Г-н Радев, не се ли разпознавате и Вие в това изложение, попита Герджиков съперника си.

Той сложи въпрос и за какво Радев приказва за българите, които помнят. Би трябвало да бъдете президент на всички български жители, освен на българите, означи още Герджиков.

Той уточни, че през вчерашния ден в Софийския университет е имало полиция, която е питала дали има хора, които купуват гласове, а през днешния ден са пристигнали на инспекция от Национална работа " Полиция ".

Мога да ви успокоя, че в плана за конституция няма плашещи постановки за демокрацията. Този план стартира от гражданските права, има потребност от разширение на гражданските права, съобщи Румен Радев. Досега всички промени в конституцията са касаели най-вече правосъдната власт, означи Радев. Той означи, че планът не е негов, а е на огромен екип от хора, които работят по него, взе участие част от академичната общественост от СУ, неправителствени организации, жители, специалисти, представители на институциите.

Проектът планува разширение на гражданските права, достъп до конституционно правораздаване, разширение на опцията на жителите да вземат участие в законодателния развой, разширение на ролята и пълномощията на локалната властта, правосъдна промяна.

Радев съобщи, че не може да си разреши да внася този план в нестабилен парламент, по тази причина е нямало по какъв начин да го внесе до момента. Той чака основаване на стабилно парламентарно болшинство и тогава ще го внесе в Народното събрание.

Продължават спекулации, че ще позволи компромис с отваряне на вратата за участие на Република Северна Македония /РСМ/ в Европейски Съюз преди да сме получили ясни гаранции, сподели Румен Радев. Гарантирам, че България не може да каже " да " преди да се приключи нарушаването на човешките права на българите в РСМ, да се спре систематичната дебългаризация, да се унищожава и фалшифицира българското културно-историческо завещание, сподели Радев. С " не " той отговори на въпрос дали би трябвало да бъде призован референдум по тематиката за РСМ.

Опасно е да въведем президентска република в страна като нашата с нежна народна власт. Това е мнението на Анастас Герджиков по тематиката, обвързвана с главния закон, част от дебата с съперника му Румен Радев.

По думите му, има благоприятни условия да се усилят пълномощията на президента като да вземем за пример по-трудно да се преодолява ветото.

Трябва да помислим дали въобще ни би трябвало смяна на конституцията, президентът има такива пълномощия и може да внесе един подобен план, в случай че е належащо, уточни Герджиков. И добави,че той, евентуално, ще съдържа най-важните и незабавни неща, да вземем за пример, свързани със правосъдната промяна, въпреки че четири пъти към този момент е променян главният закон по този въпрос.

Промяна, съгласно него в конституцията, би могла да се направи по повод върховенството на правото като по този начин може да се форсира правосъдната промяна.Хубаво е това да бъде разисквано, счита претендентът за президент.

По-плашещо за мен е, че господин Радев сподели на няколко пъти, че има подготвен план, само че не желае да го покаже преди изборите, сподели Анастас Герджиков.

" Започвам да се тормозя, тъй като ние всички виждаме, че конституцията по някакъв метод Ви пречи, само че тя не може да ни спре, явно ", обърна се той към Радев. Би трябвало да покажете плана, с цел да забележим дали той анулира или променя конституцията, дали не е обвързван с това да променим парламентарната република в президентски режим, изясни Герджиков.

Най-важното е да приказваме за правила и правила, а не да се вторачваме в тримата огромни, добави той.

На въпрос дали счита, че казусът с прокуратурата е систематичен или е обвързван единствено с името на основния прокурор Иван Гешев, отговори, че съгласно него казусът е персонализиран. Герджиков акцентира, че подборът, атестацията, стимулирането на съдиите са неща, които би трябвало да бъдат изпипани добре. Работата е да намерим онази правосъдна промяна, която да утвърди върховенството на правото, заключи претендентът за президент.

Очаквайте детайлности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР