Първият ден от посещението на китайския президент Си Цзинпин в

...
Първият ден от посещението на китайския президент Си Цзинпин в
Коментари Харесай

Какво да очакваме от срещата Путин-Си Цзинпин

Първият ден от визитата на китайския президент Си Цзинпин в Москва мина под знака на взаимни похвали сред него и съветския му сътрудник Владимир Путин. И двамата като мантра повтарят за „ стратегическото партньорство “ сред двете страни и се обръщат един към различен със „ скъпи приятелю “.

Путин е поласкал Си Цзинпин, като отбелязал, че изпитва „ лека злоба “ към Китай, „ чиито водачи са съумели да я създадат по-силна “, съобщи Ройтерс.

„ Уверен съм, че под управлението на Си страната ще се развива още по-напред “, показал Путин.

От своя страна пък Си Цзинпин изразил убеденост, че съветският народ ще поддържа водача си на идните президентски избори.

Очаква се двамата президенти да обсъдят китайския кротичък проект за Украйна.

„ Русия е разгледала предложенията на Китай за разрешаване на спора в Украйна. Китайската самодейност ще бъде разисквана. Русия гледа на нея с почитание и е отворена за развой на договаряния с Киев “, е споделил Путин.

Срещата се следи с огромно внимание в Украйна.

„ Очакваме китайският президент Си Цзинпин да употребява въздействието си върху Владимир Путин, с цел да приключи той войната. Това съобщи представителят на външното министерство в Киев Олег Николенко, представен от БНР.

А секретарят на Националния съвет по сигурност и защита Олексий Данилов написа в Туитър, че формулата за сполучливото осъществяване на така наречен китайски кротичък проект би трябвало да включва като първа и най-важна уговорка капитулация или евакуиране на съветските окупационни сили от украинска територия, за „ възобновяване на суверенитета “ и „ териториалната целокупност “ на Украйна.

Реакция за визитата на китайския водач имаше през днешния ден и от Вашингтон. Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че „ светът не трябва да се заблуждава от никакво тактическо решение на Русия, подкрепяна от Китай или която и да е друга страна, да замрази спора при личните си условия “.

Блинкън акцентира, че всеки план, който не издига този главен принцип до приоритет, съставлява в най-хубавия случай тактичност за печелене на време или просто се стреми да улесни неправдив излаз “ от спора. По думите му „ това не е градивна дипломация “.

„ Призивът за преустановяване на огъня, който не включва евакуиране на съветските сили от украинска територия, в действителност би подкрепил узаконяването на съветските завоевания “, сподели още Блинкън.

Посещението на китайския водач продължава до 22 март. Дали то ще способства за разрешаване на военния спор в Украйна, или в противен случай – ще увеличи напрежението в света, ще ясно през днешния ден, когато стартират формалните диалози.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР