СподелиРешихме да направим смяна на подхода – изработихме меморандум, който

...
СподелиРешихме да направим смяна на подхода – изработихме меморандум, който
Коментари Харесай

Кирил Петков: Изработихме меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ. Най-важната точка е за регулаторите

Сподели
Решихме да създадем промяна на метода – изработихме меморандум, който е нашата начална преговорна позиция. Когато го завършваме, той би трябвало да стане контракт. Този меморандум е сред ПП-ДБ и ГЕРБ и нашето предложение е да бъде подписан от политическите водачи и от Николай Денков и Мария Габриел – всички да поемем отговорност за него. Това съобщи съпредседателят на Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) Кирил Петков пред публицисти.

Той посочи, че диалозите с ГЕРБ в последно време са станали все по-трудни с изявления по медиите и коридорите на Народното събрание, а времето тече.

„ В меморандума ще бъдат записани главните цели на ръководството в идващите 9 месеца. Документът съдържа четири значими аспекта. Най-важният е за регулаторите “, разясни той.

„ Имаме доста ясно предложение към сътрудниците от ГЕРБ, че първо би трябвало да се мине по доста транспарантна процедура за всяка номинация с тест за интегритет, инспекция за корупция. Един път, когато се мине през тази тежка процедура, разпределението сред нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно. Това значи, че в случай че някой реши да припознае претендент от социална организация или от друга политическа партия, това става през народен представител от ПП-ДБ или ГЕРБ-СДС и тази номинация се води като част от групата на тази партия. Последната стъпка е двете сили да могат да сложат несъгласие на номинацията на другата партия, в случай че по време на инспекциите излиза, че тази номинация ще накърни репутацията на институцията “, изясни Петков.

По думите му, в случай че ГЕРБ реши да издигне претендент на Движение за права и свободи и той мине през всички инспекции, то отговорността за него ще бъде на ГЕРБ.

Коалицията предлага съставянето на обществен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по съглашението за техните номинации.

Предвижда се опция номинации за регулаторите да бъдат правени от оптимално необятен кръг заинтригувани страни, в това число и цивилен организации, профилирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и осъществяването на нарочна инспекция за интегритет и за моралните качества на претендентите в условия на засилена гласност. Записано е предписание за отвод от претенденти с ярки политически профили.

ПП-ДБ оферират на ГЕРБ-СДС равно систематизиране на броя претенденти, избирани за членове на съответния орган. Изрично се прецизира, че в случай че някоя от двете групи желае да предложи претендент от друга парламентарно показана партия, този претендент се регистрира като номинация на съответната група, която прави предлагането, и не се стига до смяна на съотношението сред тях.

Документът разказва в детайли задачите на промените в редица области като правосъдната власт, неотложно избиране на членовете на Комисията за попречване на корупцията, службите за сигурност, ограничения за повишение на доверието в изборния развой, продължение на промените в електронното ръководство.

В специфична глава от меморандума ПП-ДБ предлага и приемането на спомагателни ограничения по отношение на разкритията за непозволени зависимости в правосъдната система, които да разрешат пълноценно действие на Временната комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов, в това число законодателни промени въвеждащи опция за лимитирано откриване на съответстващи детайли на следствена загадка при надделяващ публичен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ-СДС и съставлява основа за идните договаряния.

Ако постигането на съгласие се окаже невероятно, страните се договарят дружно с изборите за европейски парламент да се проведат и предварителни парламентарни избори за понижаване на риска от политическа неустойчивост и отклонение от проевропейския път на България.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР