Първият български военен научноизследователски кораб Св.св. Кирил и Методий“ (НИК

...
Първият български военен научноизследователски кораб Св.св. Кирил и Методий“ (НИК
Коментари Харесай

Корабът „Св.св. Кирил и Методий“ потегли към Антарктида за втората си мисия

Първият български боен научноизследователски транспортен съд „ Св.св. Кирил и Методий “ (НИК 421) потегли през днешния ден на втората си задача към Антарктида. Той бе изпратен с публична гала, провела се на Морската гара във Варна.

Преди отплаването кораба разгледаха възпитаници от едноименното учебно заведение в крайморския град. Те бяха посрещнати от началника на Висшето военноморско учебно заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров и от командира на кораба капитан втори сан Николай Данаилов. На кея пред НИК 421 бе подредена изложбата „ 32 фрагмента преди 32-ата българска антарктическа експедиция - До Антарктида и обратно с обич от Радка Данаилова “, чийто създател е брачната половинка на капитана.

Преди формалната гала с боен обред бе посрещнат командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Сред гостите на тържеството бяха регионалният шеф Андрияна Андреева, ръководителят на УС на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, новоизбраният кмет на града Благомир Коцев, както и предшественикът му Иван Портних. Да изпратят кораба на Морска гара се събраха офицери, общественици, жители, близки на моряците от екипажа.

В 32-та антарктическа експедиция ще вземат участие и курсанти от Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ), уточни капитан Данаилов. Той посочи, че подготовката за експедицията е минала в нейния цялостен размер и екипажът е подготвен да извърши поставените задания.

Основните критерии за триумфа на 32-та антарктическа експедиция са сигурността на персоналния състав, на кораба и сполучливото осъществяване на дилемите, свързани с логистиката и научните проучвания, уточни в обръщението си към екипажа началникът на ВВМУ Боян Медникаров. Накрая той пожела на моряците попътен вятър и сполучливо прекосяване на Атлантика и пролива Дрейк.

„ Вие към този момент записахте името на научноизследователския транспортен съд „ Св.св. Кирил и Методий “ в историята, само че втората задача е също толкоз значима, тъй като в този момент би трябвало да затвърдите престижа, престижа и името, което изградихте “, се обърна към екипажа на НИК 421 командирът на българските Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов. Той подари на проф. Христо Пимпирев флага на бойния ни флот като знак, че българските антарктици постоянно могат да разчитат на военните моряци.

Експедициите до Антарктида не са, с цел да задоволим научното си любознание, а да вършим открития, значими за цялото човечество, сподели проф. Христо Пимпирев. Той акцентира, че България към този момент не е дребна страна в югоизточния завършек на Европа, а страна, гледана с почитание от морски народи, покорявали океаните, до момента в който сме били в Османската империя. По думите му българите би трябвало се гордеем с националната си принадлежност и да се научим да гледаме напред, а не обратно.

Очаква се корабът да се завърне в България през април 2024 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР