Първият български център за вече е факт. Проектът е насочен

...
Първият български център за вече е факт. Проектът е насочен
Коментари Харесай

Първият в България социален цирк вече е факт

Първият български център за към този момент е реалност. Проектът е ориентиран към хора, които заради разнообразни условия – неравностойно състояние, липса на наставнически грижи или финанси – нямат достъп до спорт и развлечения. Основатели на самодейността са артистите Гео и Галина, които са двойка, както на сцената, по този начин и в живота.
" Започнахме да работим след 2015 година. За първи път разбрах какво е обществен цирк и видях резултата от него, когато бях в Африка, на огромния фестивал на цирковото изкуство в Адис Абеба, столицата на Етиопия. Там видях стотици деца, които вземат участие в тези планове и голям мащаб от десетки артисти и треньори, и когато видях по какъв начин тези деца от една обстановка, в която се вижда безпътицата, се трансформират в едни уверени хора, които играят и основават наслада на стотици хора. Тогава си споделих по какво се отличава Африка от България. Все едно тук няма небогати и нещастни хора. Все едно не би трябвало да се учим да бъдем по-добри ли? Тогава започнах да имам вяра, че общественият цирк би трябвало да се случи в България. Няколко месеца по-късно по неведоми пътища се срещнах с Галина и от първата секунда започнахме да работим в тази посока ", споделя Гео Калев, който е създател на самодейността.


Социалният цирк дава опция за разкриване на надарени деца и извеждането им от неподходяща среда. Пример за това е персоналната история на Галина Ройбек, която е създател и основен треньор в Мини Арт центъра. Галина е родена в България и до 4-годишна възраст е живяла в дом за сираци с повече от 100 деца. След това е осиновена от датско семейство. Влюбва се в едноколесния велосипед откакто го вижда в цирково зрелище в Дания и е мощно впечатлена от салдото на акробата. Преди няколко години тя идва в България, тъй като научава, че ще затварят дома, в който е живяла. 23 години по-късно Галина се връща към корените си и избира да заживее още веднъж в Родината.
" Пристигнах в България през 2016 година, с цел да видя къде съм родена. След визитата на родния ми град Ямбол, аз се срещнах с хора със същата фантазия като моята – да основат освен това, да дадат нов взор върху цирковото изкуство. И по този начин се случи, че останах в България. Вече 5 години съм тук. Годината след идването ми, през 2017, аз и Гео Калев създадохме фондация „ Мини Арт “ с доста очаквания и ясна задача да създадем първия обществен цирк в България и ето ни тук в този момент. Направихме го ", признава Галина Риом-Ройбек, която е съосновател на самодейността.


Мисията на основателите е да създадат изкуството налично за всички, вкарвайки цирковите тренировки в обществените институции – домове за деца, бежански лагери, затвори и гета, пробвайки се да оправдават достолепието и мястото в обществото на тези онеправдани хора, заслужаващи внимание и любов.
" Според мен всяко начало е елементарно, тъй като е начало. От през днешния ден към този момент започваме да работим – създадохме този център и имаме към този момент инструментите, с които да работим – да упражняваме деца и младежи с една единствена цел, да им потвърдим, че те могат и те самите да си потвърдят, че могат. Това е една доста фина осцилация, която в действителност трансформира ориси, трансформира животи и дава тенденция, а тази тенденция е да вярваш в себе си ", безапелационен е Гео.
" Моята цел е да приобщим всички в обществото посредством новаторски действия, да ги създадем част от идеята, да развием техния капацитет посредством цирковите дисциплини, да дадем равно право на всеки, без значение дали идва от безпаричен или богат квартал. Всеки е добре пристигнал да се самопредизвика. Всички ние имаме положителни и неприятни дни, а тук в нашия Мини арт център се хващаме за ръце метафорично казано и си оказваме помощ – не просто се учим на цирково изкуство, само че и се поддържаме, разбираме освен това един за различен ", добавя Галина.


" В момента общественият цирк е достигнал до хиляди през всички тези години. Десетки са децата, които са взели участие в плановете и чакаме всеки ден да идват хора на тренировки, да идват хора със специфични потребности или хора, които просто желаят да се разнообразят и да бъдат щастливи да усвоят цирковото изкуство ", обобщава Гео.
18-годишната Натали е ученичка в професионална гимназия по хранително-вкусови технологии " Проф. доктор Георги Павлов ". Тя живее в дом за деца, лишени от родителска грижа в квартал „ Надежда “ – дом, който неведнъж е посещаван от обществения цирк.
" Казаха ни в дома, че ще има цирк и всички деца започнахме да играем. Аз първо пробвах с жонглирането, след това пробвах с палките, само че се ударих и се отхвърлих от тях, и с акробатика се пробвах да съм с надолу главата. Хареса ми, доста е забавно. С колелата също, само че е доста мъчно. Бяхме на двора и там ни учеха да караме. Но и от това се отхвърлих, тъй като е прекомерно мъчно и единствено падах. Иначе и то беше забавно. В дома са идвали няколко пъти и всякога ни демонстрират нови неща ", споделя Натали.


" Става въпрос за базисна подготовка със загряване, асимилиране на цирковите дисциплини и работа в групата, всеки с всеки. Социалният цирк дава опция да се комуникира доста добре и едно от най-важните неща е, че ние не се състезаваме някой да е по-добър по отношение на другите, ние упражняваме по този начин, че всеки да е задоволително добър пред себе си – да се развива, а не да се конкурира ", изяснява Калев.
Мини Арт Центърът е изцяло оборудван с циркова екипировка и опитни учители, които преподават тренировки по жонглиране и акробатика, както и различни спортове като юнисайкъл – велосипед на едно колело. Михайл Райчев е третият детайл от екипа. Времето от 2009 до 2015 той прекарва пътувайки сред Франция, Дания и България. Работи като жонгльор в голям брой спектакли в тематични паркове, шоу стратегии, нощни клубове и откривания.
" В обществения цирк съм през цялото време – 2017 година. Аз съм треньор по жонглиране. Супер инцидентно се сблъсках с жонглирането, когато отпътувах във Франция през 2009 година като актьор да тревожа хора в къща на ужасите. Там живях с най-различни актьори от други страни, имаше 2-ма американци, които жонглираха. Питах ги по какъв начин става, те ми демонстрираха и супер бързо се научих ", напомня си Михайл.


" За мен е значимо хората да припознаят идеята, да знаят, че общественият цирк не е някакъв подбив, засегнатост към Народното събрание, а е термин, който обуславя нашата методология и устрема ни да вършим хората по-добри. Всички тези думи да се свеждат до това, че циркът е инструмент, посредством който се усещаме по-добре, по-лесно споделяме между тях и сме здрави, както ментално, по този начин и физически ", добавя Гео.
" Каузата ни е да се забавляваме взаимно – ние като треньори и хората, които имат потребност от обществения цирк. Целта не е да ги създадем циркови актьори, а да се насочат към нещо, да научат нещо ново, което би им помогнало в най-различни сфери. Първият ни план беше в център за подвластни хора, в град Банкя. Не бяха толкоз подвластни от опиати, а по-скоро имаха полова и хазартна взаимозависимост. Тогава едно момче ми сподели, че в случай че го беше видяло това нещо по-рано, може би нямаше да се захваща с хазарт. Колкото и клиширано да звучи, това ми направи усещане и се почувствах доста добре ", признава Мишо.
" Невероятно е да виждаш реакциите на хората. Тук идват хора от обществени групи, към които обществото е малко резервирано и дистанцирано, само че след това, когато се качат на нашата спонтанна сцена, всички започваме да се поддържаме и те осъзнават, че няма значение от кое място идваш. Това ги вълнува и ги прави прочувствени, тъй като те си мислят, че са умения, които е невероятно да научат, само че след това се поглеждат в профил и си споделят „ уау, това в действителност съм аз “ и то единствено час по-късно. И си потеглят отсам с огромни усмивки, ужасно е да го видиш ", споделя Галина.


Българският общественият цирк е в партньорство с датския, а планът е интензивно поддържат от датското посолство в България.
 Гео Калев: В Мини Арт Фест 2019 всеки може да взе участие и да се забавлява Гео Калев: В Мини Арт Фест 2019 всеки може да взе участие и да се забавлява
Деветото издание на единствения интернационален фестивал за актуален и обществен цирк в България – " Мини Арт Фест ", ще бъде открит...
" Аз съм в България от 4 години. Запознах се с Галина още при идването ми в България, на едно от събитията на Столична община и тя ме срещна с този обществен план. В идната година ние развихме партньорски връзки и посолството на Дания стартира да оказва помощ финансово на идеята, както и посредством контакти. Опитвам се да съм в помощ, доколкото е допустимо. Мисля, че е доста значимо да си обществено зает с публичните проблеми. Галина е израснала в Дания и е в доста положителни връзки с родителите си, само че нейните корени са тук – в България, което е значимо за нея. България е бедна страна, която към момента среща разнообразни провокации, по тази причина е значимо да се оказва помощ. Аз считам, че обществената самодейност на „ Мини арт център “ прави страхотна работа освен тук, само че и в Дания ", безапелационен е посланикът на Дания в България Сьорен Якобсен.


" Целта ни е да достигнем до оптимално доста хора в най-различни сфери от обществения живот, да се разраснем, да работим повече с хора с увреждания и в други градове. За момента работим във Велико Търново в дом за възрастни хора с увреждания. Надяваме се да стартираме самодейност за представления и в пандизите. Все отново всички сме хора и всеки има право на втори късмет. Да достигнем до оптимално повече хора, които да се усещат добре и ние да се усещаме добре. В централен софийски затвор направихме едно зрелище, в Кремиковския също ", изяснява Михайл Райчев.
" Това е идея, която несъмнено ще запомня, тя е доста покрай сърцето ми. Мисля, че работата, която свършихме е извънредно значима и се веселя, че бях част от този план. Винаги е хубаво, когато можеш да направиш нещо за някой различен, изключително за хора в неравностойно състояние ", добавя датския дипломат.

 Циркова еуфория с деца от домове сподели какво е Социален цирк за Надежда Циркова еуфория с деца от домове сподели какво е " Социален цирк за Надежда "
Публичното показване на " Социален цирк " за работа с деца със усложнения извърши с живот жълтата къща на бул. " Цариградско шосе " 17 в...

" В момента оказваме помощ на към 7 обществени институции в България – от Велико Търново, до учебни заведения в София и ромския квартал „ Факултета “. Ние започнахме и към момента работим с регион „ Надежда “, както и със обществени домове. Но нашата таргет група на процедура са всички – от хора, които желаят да усвоят нови умения, да се научат да пазят баланс и да се провокират, до хора с увреждания или такива, които имат потребност от малко подтик, с цел да получат вярната мотивация за учебно заведение или работа. Работим и с хора, които просто търсят смяна или многообразие в живота си ", признава Галина.
Използвайки изкуството, общественият цирк оказва помощ на деца без родители, обществено слаби и уязвими младежи да повярват в себе си, да се приготвят и да продължат към едно по-устойчиво бъдеще. Но центърът е отворен и за всеки различен искащ – огромен или дребен, който желае да се развива в циркова дисциплинираност или просто да поддържа състезателен тонус.
Автор: Габриела Андреева


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР