Първият български бейзболист, сключил професионален договор с клуб от Висшата

...
Първият български бейзболист, сключил професионален договор с клуб от Висшата
Коментари Харесай

Йоанис Александров: Планът е до 5 г. да се утвърдя в МЛБ

Първият български бейзболист, сключил професионален контракт с клуб от Висшата лига на Съединени американски щати и Канада (МЛБ) - Йоанис Александров, има упоритостта да се утвърди в " Чикаго Къбс " в идващите пет сезона. 18-годишният суперталант от София, който през април подписа 6-годишен договор с " мечетета ", се прибра в България за първи път, откогато отпътува за съдбоносния трайаут в Маями предишния ноември.

" На самия трайаут впечатлих всички скаути. Досега не бяха виждали някой на 17 години, който да удря топката със 118 благи в час (190 км/ч) и да може да я прати на 550 фута (167 м). Имах оферти от още 23 тима, само че " Къбс " бяха най-настоятелни. За да стигна до контракт с тях обаче, упражнявах по 10 часа дневно в продължение на седем месеца ", описа Александров при първата си среща с българските медии.

Заради страховитото си телосложение (193 см, 112 кг) и изумителните бейзболни умения младежът, който навърши пълноправие на 29 юли, е бил подложен на същинско полицейско следствие за засвидетелствуване на възрастта му. Специална комисия към Мейджър лийг е влезнала в контакт със фамилията на българина в София, както и с органите на Министерство на вътрешните работи посредством американското посолство, с цел да бъде обезпечено, че актът му за раждане е достоверен. Правени са му и редица проучвания за приложимост на допинг и хормон на растежа.

Всичко това е довело до закъснение на издаването на работната му виза и надлежно е трансформирало първичния график за неговото развиване в системата на " Чикаго ". Наложило се е младият кетчер краткотрайно да бъде изпратен в лигата на Доминиканската република, до момента в който бъдат уредени всичките му нужни документи за Съединените щати.

" Като цяло мога да дефинира първата си година в Съединени американски щати като неповторима. " Къбс " бяха очаровани от мен, тъй като до момента в никакъв случай не са имали състезател от България. Първите две седмици от престоя ми в Съединени американски щати бях в Аризона, по-късно отидох в Маями, където трябваше да оправя документите си, а през юни отидох в Доминикана, където играх мачове. За страдание поради тежкия климат в джунглата и влажното време малко ми паднаха килограмите, само че общо взето съм доста удовлетворен от престоя си там, защото съумях да играя против латиноамериканци, които са гръбнакът на Висшата лига. Не всичко може да е елементарно. Трудностите по пътя единствено част от напредъка ", съобщи Александров.

От думите му стана ясно, че неслучайно е получил тъкмо 6-годишен контракт с " Къбс ":

" През февруари 2023 година стартират пролетните тренировки на всички тимове от МЛБ. През идващия сезон още веднъж ще играя в младежките лиги, само че има възможност да ме викнат за един или два мача на огромния стадион във Висшата лига. Просто да усетя питчерите и да видя каква е самата конюнктура там. С треньора ми Карлос Кастийо, който е и мой персонален сътрудник, сме изготвили проект, по който да се движа. Според него до пет години би трябвало да се утвърдя в Мейджър лийг. "

Александров ще остане в София още една седмица, след което се връща в Съединени американски щати, с цел да възобнови тренировките си. Намерението му е да се прибере в България още веднъж в края на идващия октомври, като този път да бъде придружаван от Карлос Кастийо. Двамата имат упоритостта да провеждат в Благоевград интернационален трайаут за бейзболисти в детска възраст, на който да бъдат поканени към 400 гении от цяла Европа, в това число и най-обещаващите български състезатели.

Заедно с Йоанис на срещата с медиите през днешния ден участваха вицепрезидентът на българската федерация по бейзбол и софтбол (БФБС) Ясен Неделчев и Димитър Насъпов - играещият управител на първенеца на България " София Блус ", чийто играч у нас е Александров.

" От 35 години развиваме бейзбола в България и постоянно сме мечтали да имаме състезател като Йоанис - уточни Неделчев. - Българин да подпише с тим от МЛБ е все едно африканец от пустинята да бъде взет за скиор в северните страни. Месомелачката за гении в Съединени американски щати е жестока и изключително жестока в Латинска Америка. Живял съм седем години в Куба и знам това доста добре. Но се опитваме да се борим и да вършим всичко по силите си, макар че от близо 10 години сме подценявани от властта в България. За страдание нашият спорт е с хиляди години обратно по отношение на този в Съединени американски щати. Така че е голям триумф за нас като федерация, че имаме човек, който да проправя пътя ни в Америка. "

Насъпов пък добави:

" Не мога да бъда по-щастлив за Йоанис. Той се занимава от дълги години с този спорт и е образец за всички деца, които упражняват при нас в " София Блус ". Те са доста и поставят доста старания в тренировките. Уверен съм, че се движим в вярната посока. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР