Първите зъбчета на бебето започват своя пробив около 6тия месец

...
Първите зъбчета на бебето започват своя пробив около 6тия месец
Коментари Харесай

Грижа за зъбките на бебето


Първите зъбчета на бебето стартират своя пробив към 6тия месец след раждането му и продължава до 20тия. Около 6тата годинка стартира промяната на млечните с непрекъснатите зъби. Този развой е много нескончаем и приключва към 14тата година, като се изключи мъдреците. Техният пробив е към и над 18тата година от рождението.
Може ли кърмата да навреди на зъбите на бебето?
Кърмата несъмнено е най-хубавата храна за новороденото. До 6тия месец кърмата е най-пълноценната храна за бебето. Кърменето на бебето би трябвало да продължи най-късно до годинка, годинка и половина, с цел да не може захарта в кърмата да провокира кариес на ранното детство.

Когато бебето се храни с шише с биберон, то те би трябвало да се бъдат добре стерилизирани и чисти. Храненето с биберон, с храни и питиета съдържащи захар, може да докара до формиране на кариес по зъбите на детето, които споделят с биберона. Постепенно би трябвало да се приучава детето да пие от чашка, а не от шише с биберон. Подходяща за това е възрастта след 6тия месец от раждането.

Желателно е на 12 месечна възраст родителите да стартират да измиват зъбите на детето с четка и флуорна паста, като количеството да е колкото грахово зърно.

На 15 и 18 месечна възраст изчеткването на зъбчетата продължава, а в случай че не е извършен дентален обзор дотогава, то това е добра възраст за посещаване. Децата до 4 годишна възраст се нуждаят от помощ в измиването на зъбите.

Към 3 годишна възраст, детето се приучава единствено да мие зъбите си с мека четка и флуорна паста. Ако детето продължава да смуче пръсти, биберон, палци, то тези нездравословни привички би трябвало да се прекратят, с цел да не доведат до ортодонтски аномалии и дентални проблеми след време.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР