Първите влакове на водород скоро ще започнат да превозват пътници

...
Първите влакове на водород скоро ще започнат да превозват пътници
Коментари Харесай

Първите влакове на водород тръгват в Европа

Първите влакове на водород скоро ще стартират да транспортират пасажери в Германия, написа Bloomberg. След дълъг експериментален интервал по 123-километрова линия в Долна Саксония, комерсиалните интервенции стартират през март 2022 година, споделя Кармен Швабл, ръководещ шеф на жп оператора LNVG.

Влаковете са създадени от Alstom. 14 Coarda iLint ще обслужват районната линия сред Букстехуде край Хамбург и крайбрежния град Куксхафен.

Alstom промотира водородните влакове като опция на дизеловите от над пет години. Освен в Германия, вторият максимален производител е спечелил поръчка и от националните железници във Франция за производството на трен, който ще употребява и водород, и електричество. Поръчки има и от Италия.

Конкурентната Siemens също създава водородни влакове. По-рано предходната година компанията заяви, че. Локомотивът с два вагона ще има оптималната скорост от 160 км/ч и ще може да бъде презареждан за 15 минути. Той ще обслужва три града в Баден-Вюртемберг и ще песи 330 тона CO2 годишно. Предстои създаването на модел с три вагона и заряд за 1 000 км.

Прогнозира се, че европейят пазар за водородни влакове ще нарасне до десетки милиарди долари.

Макар че батериите и контактната мрежа могат да бъдат употребявани за електрифициране на жп транспортира, те не постоянно са практично решение според от маршрута.

По-рано тази седмица депутатите от Европейския парламент реализираха единодушие да създадат климатичните цели на съюза наложителни. По-строгите правила ще обиден редица промишлености от превоза до производството на силата.

Едва 54% от жп линиите в съюза за електрифицирани, сочи още статистиката, което ще накара операторите да влагат повече в чисти технологии, с цел да заменят дизеловите локомотиви. Така анализаторите на Morgan Stanley пресмятат, че доникъде на века секторът в Европа ще генерира сред $24 милиарда и $48 милиарда продажби. Alstom чака над 5 000 пътнически композиции, които в този момент употребяват дизелово гориво, да бъдат заместени до 2035 година

В Австрия федералната жп компания OBB организира тествания на водородния трен на Alstom предходната година и в този момент прави оценка по какъв начин се е показал той по отношение на останалите системи, които желаят да изместят дизела. Засега е ясно, че за по-дългите дистанции водородът има преимущество, а локомотивите на акумулатори са по-подходящите за къси дистанции.

Изчисления на Bloomberg NEF демонстрират, че най-евтино за операторите излиза, когато влаковете се движат на акумулатори. Следва дизела, водорода и контактните мрежи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР