Първите стъпки на издигнатата за кандидат-президент на Република Северна Македония

...
Първите стъпки на издигнатата за кандидат-президент на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Кандидатката за президент на РСМ: Ще кажа на Румен Радев, че нито един договор не е вечен

Първите стъпки на издигнатата за кандидат-президент на Република Северна Македония (РСМ) от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска ще бъдат районни, със съседите на страната тя ще беседва „ за районната политика и за предстоящата поддръжка от тях ”, това стана ясно от избирателен спор сред нея и другия претендент – Стево Пендаровски, които ще се явят на балотажа на 8 май, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Искам да обясня, че даже когато има преговорна рамка (с Европейския съюз), опасността с несъгласие не е разумна. И че е допустимо, даже когато преговорната рамка е такава, тя да се приложи посредством друго пояснение. Например, в случай че се каже, че няма да бъде употребявано несъгласие по въпроси на идентичността, по исторически въпроси, за протоколите и други сходни, а за критериите от Копенхаген, ще се съглася изцяло. Мисля, че е време, когато държавното управление (на Северна Македония) се смени, да се чуе и ние какво мислим. Защото това е разговорът, нужен за добросъседските връзки ”, съобщи Гордана Силяновска в избирателен спор по ТВ Телма с претендента за втори президентски мандат, повдигнат от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Стево Пендаровски.

На въпрос какво ще бъде нейното обръщение при първата ѝ среща с президента на България, Силяновска съобщи, че ще му подсети, че нито един контракт не е безконечен и може да бъде изменен, че Договорът за другарство и добросъседство с България е включен в преговорната рамка, както и че в него " няма нито дума за конституционните промени ".

„ Рядко има друга страна, в чиято конституция правата на малцинствата да са предпазени, както тук. Българите и в този момент са предпазени, тъй като влизат в категорията „ други ”. Същността е да се защитят правата на малцинствата. Българите тук (в Северна Македония) са предпазени. В България нямат никаква отбрана, тъй като там (в конституцията) няма нито един член, а България е страна и по Рамковата спогодба за отбрана правата на малцинствата, и по Конвенцията за районните и малцинствените езици, само че не я е утвърдила. Така че има несъгласие с Договора за другарство, който е част от преговорната рамка, а по-късно и с тези комисии, които могат да я допълват и да отварят нови благоприятни условия за несъгласие ”, съобщи Силяновска.

„ Това е изразителност на човек, който не схваща, че ние сме страна, която желае да стане член на Европейски Съюз и получаваме условия от други страни, в това число и съседите, които към този момент са членове на Европейски Съюз. Това е изразителност, като че ли ние към този момент сме в Европейски Съюз и слагаме условия на други, които занапред желаят да станат членове. В преговорната рамка са и договорът от Преспа и Охридският рамков контракт. Най-висшият политически орган в Европейския съюз - Съветът на Европейски Съюз, споделя, че смяната в конституцията е политическата причина за отваряне на преговорните глави, а преговорната рамката е това, което ще се случи по-нататък (в преговорите). Така че не може да издържи тезата - " ние не сме срещу европейската преговорна рамка, само че сме срещу смяната на конституцията ”, уточни от своя страна Пендаровски.

По думите му вписването на българите в конституцията на Северна Македония „ не унищожава Македония, както не унищожава македонците и по този начин се резервира целият македонски код ”.

„ От множеството български претенции, които директно нападнаха македонската еднаквост отпреди три години и документално бяха изпратени до висшите представители в Брюксел посредством техния дипломат, стигнахме единствено до това последно искане - българите (да бъдат вписани) в конституцията, което е голяма крачка напред. Защото всички останали претенции от България бяха към нашата еднаквост, като македонци, които приказват македонски език и те бяха отхвърлени освен от нас, само че и от Европа. Така че това е искане от Европа ”, съобщи Пендаровски.

Друго изказване на Силяновска, това че няма да употребява името на страната, според контракта от Преспа с Гърция, също беше обект на коментар в дебата.

„ Когато споделих, че няма да употребявам " Северна ", нямах поради, че ще махам табелите пред институциите, по време на интернационалните конференции или при двустранни срещи. Аз приказвам за себе си. Правото на самоопределяне също е персонално право и никой не може да ти подреди да използваш нещо, което мозъкът и сърцето ти не одобряват. Ще го уважа, само че няма да употребявам Северна, ще употребявам Македония. Така че, когато приказвам, ще споделям Македония, Македония, Македония, дано „ Северна Македония ” си стои (като надпис) пред мен. Аз приказвам от свое име. Никой не може да ми каже какво ще употребявам, това споделя Сократ. Не може да се изпраща нота от Гърция за изявление, за правото на мнение и свободно изложение. Напротив, дано Гърция направи нещо за използване на Преспанския контракт ” съобщи Силяновска.

Пендаровски ѝ отговори, че е невероятно конституционното име да не бъде употребявано, когато се приказва „ в Организация на обединените нации, в Европейски Съюз, НАТО и други интернационалните институции ”.

„ Когато си президент, имаш право на персонално отношение единствено в фамилията си. Само в къщи можеш да кажеш " безконечна Македония ", " Македония вечно ". Невъзможно е, когато си на трибуната в Организация на обединените нации, когато си в НАТО, когато отиваш в Европейски Съюз, когато си в Съвета на Европа. Не можеш. Гърция първа ще изпрати нота, всеки различен ще изпрати нота. Това значи обсада и изхвърляне от НАТО, като организация, в която ние едвам влязохме и която е доста значима за нас, нещо, което и съперничката ми написа в програмата си ”, съобщи Пендаровски.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР