Първите - жените, които променят света. Това е специалният проект

...
Първите - жените, които променят света. Това е специалният проект
Коментари Харесай

Да се изкачваш не е страшно - кои са жените, които променят света

Първите - дамите, които трансформират света ". Това е специфичният план на списание " Тайм ", отдаден на дамите, които са постигнали нещо неповторимо в политиката, науката, спорта или друга област.

Проектът включва изявленията с 46 дами, измежду които Опра Уинфри, Арета Франклин, Мадлин Олбрайт, Шерил Сандбърг, Селена Гомез, Селена Уилямс, Джанет Йелън, само че и доста други от разнообразни области, които не са толкоз известни по света.

" Нашата цел с " Първите " е всяка жена и момиче да откри някой, чието наличие по най-високите върхове на триумфа да им покаже, че е безвредно да се катерят, хайде, елате горе, гледката е поразителна ", написа " Тайм ".

" Дневник " избра вдъхновяващите истории на три от тези дами.

Законодателят

Илхан Омар е сомалийско-американски политик от Минесота . През 2016 година тя става член на Демократичната фермерска партия на труда в Камарата на представителите в Минесота, което я прави първият законодател мохамеданин от сомалийско-американски генезис, определена на служба в Съединени американски щати.

" Животът в Сомалия преди гражданската война беше хубав. Когато стартира войната, бях на осем години и на този стадий, в който започваш да разбираш света по друг метод. Избягахме в Кения и в продължение на четири години живяхме в бежански лагер. Пристигнахме в Съединени американски щати, когато бях на 12 ", споделя Омар.

Семейството й я наричало " детето за какво ". Винаги желала да знае за какво нещо се случва, за какво би трябвало да направи нещо. И в този момент продължава да е по този начин.

Всички дами в фамилията й са живели като равни с мъжете, не е имало подчиненост.

Когато стартира процесът по разселване, ни дадоха известни насоки за това по какъв начин наподобява страната, която ще бъде наш дом. Америка, в която отивахме, беше лъскава и живописна, спомня си тя.

 Илхан Омар
© Associated Press

Илхан Омар

Когато пристигнахме обаче първо минахме през Манхатън, имаше графити и отпадък на всички места, спящи по улиците хора, споделя Омар. Когато потърсила отговор от татко си, той споделил: " Все още не сме стигнали до нашата Америка, би трябвало просто да бъдеш търпелива ".

" Сомалия е най-вече черна мюсюлманска страна, какъвто е и лагерът в Кения. Когато растеш в среда, в която вярата и расата ти не са тематика на диалог, в действителност е мъчно да свикнеш със среда, в която всичко това значи нещо. Да бъдеш черен в Съединени американски щати значи нещо. Има история. Да бъдеш преселник, емигрант, мохамеданин – всички тези неща съставляват едно разграничение, което не е типично или не се побира елементарно в обществената конструкция на тази страна ", споделя тя.

За мюсюлманската и сомалийската общности полът й е проблем, тъй като в тях се допуска, че политиката е мъжка роля.

Идва и моментът, с който се сблъскват всички дами претенденти – като майка, какъв брой виновна би трябвало да бъде, щом желае да управлява и да прекарва толкоз време отвън дома си. Никой в никакъв случай не пита мъжете претенденти, които са и татковци, по какъв начин се чака да балансират фамилния си живот, разяснява Омар.

Епископът

През 2006 година Катрин Джефъртс Шори става първата жена, определена да оглави Епископалната черква в Съединени американски щати . С това Епископалната черква се трансформира в първата християнска деноминация, управлявана от жена. Интересен факт е, че Шори е и доцент лекар по океанография.

" Библията споделя доста неща за ролята на дамите. И действителността е, че всеки си избира това, което най-вече му харесва ", споделя тя в изявлението за " Тайм ". " Всички ние търсим частите, които затвърждават това, в което към този момент имаме вяра ".

" След като приключих семинарията, получих апел да се върна в паството, към което принадлежах. В началото две по-възрастни дами пристигнаха при мен и ми споделиха: " Не имаме вяра в дамите свещеници, само че ти си допустима ". Чувството, което в действителност те трансформира е, когато видиш същинско човешко създание да упражнява роля, в която не си си представял, че може да влезе жена ", споделя тя.

 Катрин Джефъртс Шори
© Associated Press

Катрин Джефъртс Шори

" В деня, в който бях определена да оглавя Епископалната черква... един мъж ми сподели: " Сега не си носи висящите обеци ". Това просто не се връзваше с визията му защо е редно и вярно ", добавя Шори.

" Аз бях определена през 2006 година, а свещеник Джин Робинсън, който е намерено хомосексуален, бе определен през 2003 година Това бе опрощение в паството да се реши, че Епископалната черква е еретична, че е направила нещо толкоз обидно, че към този момент не принадлежи към общността ", добавя тя. " Така че това се трансформира в мотив за спор, който не беше единствено за гейовете и лесбийките, само че и за водачеството, което не е показано от хетеросексуален бял мъж – дългогодишна традиция ".

" Работих интензивно, с цел да разширя разбирането за това кои сме ние като орган. Ние не сме просто черква в Съединени американски щати. Ние сме в 16 други страни. Имаме доста езикови обичаи, доста опит, разнообразни културни действителности. Мисля, че вследствие на това имаме по-широко чувство за това какъв подарък е многообразието и по-голямо предпочитание да включваме другите ", споделя Шори.

Астронавтът

Мае Джеймисън е инженер, физик и астронавт на НАСА . Тя става първата афро-американка, която излетява в Космоса. Това се случва през 1992 година с галактическия транспортен съд Endeavour. Напуска НАСА през 1993 година, с цел да сътвори компания за изследване на приложението на технологията в всекидневието.

" Когато бях дребна концепцията, че мога да стана първата цветнокожа жена, изхвърчала в Космоса, би изглеждала смешна... Докато растях непрекъснато одобрявах, че ще отида в Космоса. Исках да върша доста неща. Да бъда академик, танцьорка, политик ", споделя Джеймисън.

 Мае Джеймисън
© Associated Press

Мае Джеймисън

Родителите й постоянно говорили с децата си за мощните дами и за приноса на афро-американците към света.

" Да бъдеш първи значи отговорности – имаш обществена платформа, и би трябвало да избираш по какъв начин да я използваш. Аз употребявам моята, с цел да оказа помощ на хората да свикнат с концепцията, че науката е неразделна част от нашия свят. И дадох обещание, че ще приказвам за работата си и ще запитвам и други дами за техните специалности. Хората споделят, че можеш да имаш всичко. Не, не можеш. Но можеш да имаш доста повече, и да направиш доста повече от това, което си мислиш ", споделя Джеймисън.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (692)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР