Хиляди етнически арменци бягат от Нагорни Карабах след поражението на отцепническия регион

...
Първите бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения, дни след
Коментари Харесай

Първите бежанци от Нагорни Карабах пристигнаха в Армения, дни след като Азербайджан започна светкавична офанзива и заяви, че си е върнал пълния контрол над отцепническия регион.

Около 4850 души са пристигнали в Армения от Нагорни Карабах до обяд в понеделник, според изявление на арменското правителство, цитирано от държавния информационен бюлетин Armenpress.

Кратката, но кървава офанзива на Азербайджан миналата седмица уби повече от 200 души и рани много други, преди официални лица в Карабах да се съгласят на прекратяване на огъня с посредничеството на Русия, в което се съгласиха да разпуснат въоръжените си сили. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза, че Баку е възстановил суверенитета си над анклава "с железен юмрук".

Азербайджан настоя, че етническите арменци, които решат да останат в Нагорни Карабах, ще трябва да кандидатстват за азербайджанско гражданство.

От президентството на Карабах казаха на Ройтерс, че мнозинството от 120 000 етнически арменци, живеещи в анклава, не искат да живеят като част от Азербайджан и че ще заминат за Армения, защото се страхуват от преследване и етническо прочистване.

Изображения, споделени в социалните медии, показват жители на Степанакерт, столицата на региона, да опаковат вещите си в коли и микробуси и да търсят бензин. Регионът беше блокиран от подкрепяни от Азербайджан активисти в продължение на девет месеца, причинявайки хроничен недостиг на храна, лекарства и гориво.

Руските миротворци евакуират цивилни след офанзивата на Азербайджан в Нагорни Карабах, 21 септември 2023 г. Руските миротворци евакуират цивилни след офанзивата на Азербайджан в Нагорни Карабах, 21 септември 2023 г. Руското министерство на отбраната/Ройтерс

Повечето от бягащите от Карабах са жени, деца и възрастни хора, каза заместник-кметът на арменския град Горис Ирина Йолян пред Арменпрес в понеделник. Горис се намира близо до границата между Армения и Азербайджан, близо до Лачинския коридор – единственият път, свързващ анклава с Армения.

Арменското правителство заяви, че осигурява настаняване на всички, които нямат къде да останат, според Арменпрес.

Бежанци, стигнали до Армения, казаха пред Ройтерс, че вярват, че историята на тяхната отцепила се държава е приключила.

"Никой няма да се връща - това е", каза пред агенцията Анна Агопян, която стигна до Горис, граничен град в Армения. „Мисля, че темата за Карабах приключи завинаги.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР