Първите 15 минути дават 90% шанс да бъде изваден човек

...
Първите 15 минути дават 90% шанс да бъде изваден човек
Коментари Харесай

Емил Нешев: Първите 15 минути дават 90% шанс да бъде изваден човек от лавина

Първите 15 минути дават 90% късмет да бъде изваден човек от лавина. Шансовете при попадане в лавина без подобаваща екипировка са много лимитирани. Оттам-нататък с всяка минута спада шансът да бъде открит жив човек ”. Това съобщи за „ Здравей, България ” шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев, откакто през вчерашния ден лавина падна и затрупа трима сноубордисти и 1 скиор над Боровец, вследствие на което един от тях умря. Нешев предизвести, че лавинната заплаха остава висока, изключително в алпийския пояс.

„ Факт е, че отиват да карат отвън пистата без да проучат каква е заплахата. Сноубордистите са били в по-ниската част, когато е паднала лавината. Вероятно е била провокирана от човек ”, добави Нешев.

По думите му България е една от страните, в която няма лавинно наблюдаване,

което да дава информация за ситуацията в цялата страна. Единствената информация е за региона на Банско, с помощта на Българската лавинна асоциация, само че в общи линии това, което се дава за Банско, е годно за цялата страна ”, разяснява Нешев.

Според него е имало подценяване на изискванията и надценяване на опциите от потърпевшите през вчерашния ден в Банско.

 

SafeNews напомня, че лавина падна през вчерашния ден следобяд в Боровец и затрупа трима гръцки сноубордисти и един скиор. Инцидентът стана в региона на писта „ Маркуджик 3 ”. Двама от затрупаните са съумели да измъкнат, само че един е останал под снега. След часове търсене той е открит мъртъв под снега.

Сигналът за падналата лавина е подаден в Планинската избавителна работа към 14 ч. Около 25 спасители с четири кучета търсят затрупания. Експерти изясняват, че снегът е тежък, нощес е валяло, а местността, в която е станал случаят, е лавиноопасна.

 

Източник: Нова телевизия

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Още вести четете в категория България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР