Първата за България комбинирана операция на гръбнак и тазобедрена става

...
Първата за България комбинирана операция на гръбнак и тазобедрена става
Коментари Харесай

За пръв път у нас оперираха едновременно гръбнак и тазобедрена става

Първата за България комбинирана интервенция на гръбнак и тазобедрена става направиха експерти от УСБАЛО в Горна баня, оповестиха от здравното заведение. Извършена е от интердисциплинарен екип експерти под управлението на неврохирурга доцент Константин Узунов. Пациентът е на 58 години. Преди интервенцията е бил изцяло обездвижен, сега се възвръща сполучливо и към този момент е на рехабилитация.

В България подобен тип интервенция се прави за пръв път, в чужбина към този момент е процедура, споделя доцент Узунов. Увреждането на гръбнака води до увреждане на ставите. Патологията стига до такава степен, че пациентът не може да се движи и страдат и двете системи. Обикновено интервенциите в такива случаи се вършат поредно. Но когато потърпевшият гръбнак и увреждането на ставата са толкоз тежки, че не разрешават оживление на пациента (след интервенция на едно от уврежданията), тогава се мисли за по едно и също време опериране, споделя доцент Узунов. Такъв метод взема решение доста проблеми. След една обособена интервенция не може да се пристъпи към рехабилитация, защото втората контузия не разрешава. А рехабилитацията би трябвало да стартира до 2 дни след интервенцията, изясняват медиците.

Предимствата на комбинираната интервенция на двете увреждания – на гръбнака и на тазобедрената става, са както за лекуващите, по този начин и за пациента. Спестява се едната упойка, икономисват се по 10 дни престой в болница след всяка обособена интервенция, икономисват се е средства за рехабилитация, лекуване, лекарства, упойка, показват от болничното заведение. Докато при две обособени интервенции пациентът би трябвало лежи 25 дни, да изживява всяка интервенция поотделно, натоварвайки организма му с втора упойка, приемане на лекарства, а би трябвало да се премине и втора рехабилитация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР