Първата вълна на пандемията от коронавирус през пролетта на миналата

...
Първата вълна на пандемията от коронавирус през пролетта на миналата
Коментари Харесай

Covid-19 унищожи милиони работни места в Европа

Първата вълна на пандемията от ковид напролет на предходната година е унищожила към 6 милиона работни места в Европейския съюз, каот най-силно наранени са работещите на краткотрайни контракти, по-младите чиновници и дамите. Това излиза наяве от отчета на Европейския фонд за възстановяване на изискванията на живот и труд (Eurofound), предава Reuters.
" През пролетта на 2020 година в Европейски Съюз имаше 5,7 млн. по-малко заети, в сравнение с в края на 2019 година, и 6,3 млн. по-малко спрямо наклонността за напредък, която можеше да се чака преди пандемията от COVID-19 ", показват от Eurofound.

Безработицата в Европейски Съюз се е повишила от 6,6 на 6,7%, като заети са 201 млн. души от 450-те милиона поданици на блока. Заетостта в Европейски Съюз е намаляла с 2,4% на годишна база, седмичните работни часове на към момента работещите са намалели с близо един час, а делът на заетите, само че неработещи е повишен над 2 пъти, достигайки 17%, демонстрира изследването.

Временните контракти са спаднали с цели 17%, като изключително тежко наранени са Испания, Франция, Полша, Италия и Гърция (повечето от тях поради туризма и затворения бранш на хотелиерството и ресторантьорството).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Световната стопанска система е на кръстопът, защото по-богатите дъ...

" По-младите служащи претърпяха най-рязък спад в заетостта ", се споделя в отчета. Делът на работещите измежду младежите в пандемията е намалял повече, в сравнение с по време на финансовата рецесия от 2008 година, рискувайки следващото " изгубено потомство ".

Според Eurofound младите служащи са най-засегнати от пандемията. Коронакризата е засегнала най-вече промишленостите, в които са заети главно дами. Сред тях са туристическия бранш, кетърингът и услугите, свързани с недвижими парцели.

Тъй като половината от работната мощ в Европейски Съюз е минала към работа от у дома, по-квалифицираните и образовани служащи в огромните градове по-лесно са запазили работата си, спрямо други, което в допълнение изостря неравенствата.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР