Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. Трябва

...
Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. Трябва
Коментари Харесай

Румен Радев в Париж: Първата световна война е горчив урок

Първата международна война и последвалите събития са горчиви уроци. Трябва да осмислим тези уроци от цялото минало столетие и да потвърдим своята обвързаност към разговора, взаимното почитание, добросъседството и отхвърли от насилието като средство за разрешаване на несъгласията. Това сподели президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

Държавният глава е на посещаване във Френската република по покана на президента Еманюел Макрон за присъединяване в Парижкия конгрес за мир и отбелязването на 100 години от края на Първата международна война.

Президентът уточни, че Първата международна война е рожба на конфликт на империалистическото мислене, националистическите фантазии и икономическите ползи. За страдание 100 години по-късно тези три детайла още веднъж са във напредък и заплашват мира на континента и по света. „ Днес в Париж се събираме държавни и държавни ръководители, с цел да почетем края на една голяма покруса, лишила милиони животи. Нека не забравяме, че измежду тях са и над 100 хиляди българи”, акцентира Румен Радев.

Помолен да разяснява концепцията за основаване на обща европейска войска президентът съобщи, че в случай че в света продължава да има непредсказуемост и борба, неизбежно ще се стигне и до основаване на пълноценни европейски сили за защита. Изпълнението на поетите задължения за обособяване на съответни средства за създаване на отбранителни качества от европейските държави-членки в НАТО не може да бъде решен внезапно, уточни още Румен Радев и добави, че чака дебатът по тематиката да продължи.

„ Когато въпросът се сложи остро на срещата на върха на НАТО в Брюксел тази година аз показах ясна позиция, че от една страна - да, европейските страни би трябвало да отделят повече средства за сигурност, само че въпреки това НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни страни, обединени от общи цели и полезности, тъй че сигурността не се мери просто в пари. Тя има доста други съставни елементи “, добави президентът.

По време на визитата си в Париж държавните и държавни ръководители ще прегледат изложбата “Picasso Bleu et Rose” в Музей д’Орсе в Париж и ще бъдат признати в Елисейския замък от президента на Френската република Еманюел Макрон и брачната половинка му Бриджит Макрон. Румен Радев ще направи изявление, отдадено на капацитета на новите технологии да бъдат фактор за задълбочаване на политическия разговор, икономическия напредък и общественото доближаване в границите на присъединяване си в Парижкия конгрес за мир.

В рамките на визитата си в Париж президентът Румен Радев е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР