Първата реална крачка по пътя на „зеления преход е подготовката

...
Първата реална крачка по пътя на „зеления преход е подготовката
Коментари Харесай

Премиерът Стефан Янев: Планът за възстановяване и устойчивост е реална крачка към „зеления преход“

Първата действителна крачка по пътя на „ зеления преход " е подготовката на Плана за възобновяване и резистентност, който поставя основите на подготовката за зелена и цифрова промяна на стопанската система в подтекста на амбициозните цели на Зелената договорка. Изключително съм задоволен, че Планът на България към този момент е финализиран и че през днешния ден ще бъде импортиран за разглеждане в Европейската комисия. Това съобщи министър-председателят Стефан Янев по време на конференцията „ Зеленият преход - решения и провокации за България ". Премиерът Янев посочи, че Националният проект освен дава отговор на визията и целите на Европейски Съюз, само че и почива на напълно нова философия за развиване на българската стопанска система. Като съществени акценти в документа министър-председателят открои декарбонизацията на стопанската система, засилената финансова поддръжка за бизнеса и капиталовия фокус в обществената сфера, който също цели повишение на икономическия капацитет на страната ни.

Премиерът Стефан Янев уточни, че Планът за възобновяване и резистентност, в който са заложени средства на стойност 12,9 милиарда лв. и 46 промени, ще даде на българската стопанска система, промишленост и бизнес нужния подтик за тяхното развиване и осъвременяване в духа на трендовете на XXI век. Същевременно посредством заложените в Плана 59 капиталови плана ще се реализира по-високопроизводителна стопанска система, която основава артикули с висока добавена стойност. „ С това се стремим да подсигуряваме вероятността за стабилно и възходящо развиване на българската стопанска система в идващите години. Добре разбираме отговорността, която поемаме, само че го вършим с ясното схващане, че има цели, които не търпят отсрочване. Длъжни сме да отговорим на упованията на българските жители и да създадем нужното, с цел да могат тези цели да бъдат осъществени навреме ", безапелационен беше Янев.

Министър-председателят Стефан Янев посочи голямото значение на препоръчаните фондове и механизми в поддръжка на стопанската система, енергийната сфера и на жителите. Според премиера обаче това не е задоволително и е належащо да се мисли по какъв начин националните страните да имат по-голяма еластичност и автономия в процеса на взимане на решения при ръководството на рецесии. „ Време е за подобен спор, тъй като виждаме, че на наднационално равнище от време на време не може да се реагира задоволително бързо, тъй че да бъдат предпазени европейските жители и бизнеси от сходни отрицателни импликации, като тези, свързани с високите цени на енергийните източници ", означи Янев. В този подтекст съгласно премиера самодейността, обвързвана със Зеления преход, може да реализира своите амбициозни цели, само в случай че бъде осъществена с нужната точност, еластичност и при съответно вземане предвид с националните особености на страните.

Министър-председателят Стефан Янев изрази своята поддръжка за „ зелената концепция " и за напъните да бъдат съхранени околната среда и естествените дадености. По думите му е значимо да бъдат адресирани съответно всички проблеми, свързани със замърсяването и климатичните промени. „ Инвестицията в зелени технологии е инвестиция в бъдещето - в нашата обща вероятност за стабилно развиване и разцвет, инвестиция в нашия цивилизационен модел и в нуждата от неговото надграждане, инвестиция в благополучието на нашите нации ", съобщи Янев. Премиерът посочи високите цели, които Европа си е сложила и упоритостта й да се трансформира в първия климатично безпристрастен континент, гарантирайки по този метод лидерската си роля в оправянето с световните провокации по резистентен метод. „ Това в действителност е доста високо равнище на упоритост, което, притеснявам се, надвишава нашите благоприятни условия и потенциал, най-малко по този начин наподобява през днешния ден ", добави министър председателят. Той напомни, че България е най-въглеродно интензивната страна членка на Европейски Съюз и преходът към декарбонизация слага редица провокации пред българската промишленост. „ България поставя обилни старания за постигането на климатична индиферентност на Европейския съюз до 2050 година ", съобщи министър председателят Стефан Янев и уточни, че българското държавно управление преглежда с нужното внимание планирането на стратегическите дейности за справяне с провокациите, свързани с измененията в климата.

„ Трябва да сме наясно, че преходът може да бъде сполучлив, единствено в случай че е равномерен и обективен, съгласуван с икономическите и обществени специфики на всяка обособена страна и че ще бъде споделен като приоритет от жителите ", съобщи още министър-председателят Стефан Янев. Премиерът посочи, че България би трябвало да е дейна във връзка с всички настоящи процеси, които касаят нововъведенията и вложенията в нови технологии и в трансформирането на стопанската система в подтекста на действителностите и условията на 21 век. „ В същото време би трябвало да създадем нужното, с цел да защитим своите съществени предприятия и работещите в районите, да подсигуряваме своята икономическата и обществена непоклатимост ", съобщи още министър-председателят. По думите му е значимо да има съответни гаранции, че обособени райони няма да бъдат изоставени и че ще бъдат обезпечени нови работни места с почтени заплати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР